Прорицање судбине - могуће казне до 50.000 динара

Сујеверје и празноверје користи се за остваривање различитих циљева, чак више у развијеним богатим земљама него у сиромашним и нестабилним друштвима. Не изненађује што и код нас поприлично цвета. Недавним Предлогом закона о јавном реду и миру, за оне који се баве врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова и сличним обманама, предвиђене су казне - новчане од 10.000 до 50.000 динара, или рад у јавном интересу од 40 до 120 сати.

Одувек се човек држи празноверја и сујеверја. Сујеверје и празноверје немају границе. Преносе се с колена на колено. А, традиција сујеверја у Србији је дуга.

"Ако нешто планирам, па ми мачка пређе пут, онда се вратим три корака назад", каже једна млада девојка.

Некада и они који тврде да нису сујеверни нерадо пређу улицу ако примете да је црна мачка претрчала. Има и оних који се радо хватају за дугме када виде оџачара - јер он доноси срећу.

"Празноверје уствари има функцију да да човеку осећај да управља својим животом и зато празноверје цвета у оним друштвеним ситуацијама када је криза велика и када људи реално остварују осећај да не контролишу свој живот", објашњава психолог Александар Бауцал са Филозофског факултета.

Објашњава да су људи тада склони да потпадну под власт сујеверја и чине ствари за које верују да магијски могу да донесу неки успех у животу.

Сујеверје и празновјерје не може се тачно дефинисати, али често има омаловажавајуће коментаре.

Међутим, оно што је некоме сујеверје, другима није. Има оних који нас уче да верујемо, попут разних часописа о хороскопским знацима, поједина научна литература, медији.

"То је више модеран феномен. Дакле, оно што ми зовемо сујеверје, нуђење тих врста услуга око предвиђања будућности, то је огромно тржиште. Оно, као и било које тржиште, постоји тако што само себе рекламира, само себе чини видљивим, што код људи ствара ту врсту потребе", објашњава социјални психолог Драган Попадић.

Постоје и далеко опаснији облици веровања који могу бити и деструктивни.

Неке области сујеверја и празноверја су одувек изазивале заинтересованост, фасцинације, радозналост, и људи ће увек тражити такве врсте помоћи у које чак неће веровати.

Међутим, стручњаци истичу да је јако битно радити на просвећивању људи, а нарочито на изградњи зрелијих механизама одбране за сналажење у тешким ситуацијама.

Остали аутори: Вера Гајић
број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. јан 2016, 12:03) - Dankaanonymous [нерегистровани]

Narod ne sme sam da misli?

Naplacivati kazne za tako nesto?! Zbog koga se to planira? Zar mi, gradjani, ne smemo sami da mislimo? Ako je neko spreman da plati za "vracanje" s kojim plravom se drzava mesa u to. Ovo se moze okarakterisati kao omalovazavanje, znaci mi ne znamo sta je za nas najbolje - hajde da pitamo Skupstinu!!! Zar vi nemate pametnije i daleko vaznije stvari da resavate, nego se bavite nepotrebnom "zastitom" gradjana, koja je prakticno totalno potcenjivanje sposobnosti svakog pojedinca da samostalno zakljucuje sta zeli ili ne - sve dotle dok to ne pogadja nekog drugog!

(понедељак, 18. јан 2016, 10:51) - Мића [нерегистровани]

Прорицање или пљачка?

Шта је правилно од ове две опције?50.000 дин је смешно.То они опљачкају за пар сати, јер је познато да дављеник се и за сламку хвата.

(понедељак, 18. јан 2016, 09:56) - anonymous14 [нерегистровани]

01 06

U ovom slučaju mislim daje obema stranama potrebna psihijatrijske terapija.A isto tako mislim za vidovita predavanja preko medija

(понедељак, 18. јан 2016, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

smesno

Nikad nisam isao kod takvih da mi gataju ali sam video u svetu da postoje registrovane radnje, platis sa pdv pa nek ti prica... Ovako sa malom kaznom kao nesme a toliko je mala da se niko nece odreci da radi, opet na crno. Bit ce prisutno i dalje u drustvu a drzava nece videti jednu paru :(

(понедељак, 18. јан 2016, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

Proricanje i sankcije

Hajde onda da vidimo ko ce da kazni svu dnevnu i elektronsku stampu koja prorice sudbinu citaocima po Horoskopu, udare kometa i smak sveta, igranje obrva, svrbenje brade itd. Mnogo je opasnije praznoverje koje emituju mediji javno jer truju siroke mase nego gledenje jedne ciganke u karte ili solju privatno.

(понедељак, 18. јан 2016, 09:20) - Anonymous BG [нерегистровани]

Koje gluposti...

Ovaj "Predlog zakona o javnom redu i miru" je kolekcija besmislica ciji je cilj da se zbog gluposti otimaju pare narodu. Iskreno se nadam da ce nova vlast odmah posle izbora ukinuti ovaj "Zakon" - pod uslovom da se on uopste i usvoji...

(понедељак, 18. јан 2016, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

sta?

Bas me me zanima sta sve pada u sujeverja i praznoverja. Pa svaka vera na svetu je zasnovana na nedokazivim činjenica. Mislim da svaki čovek treba da veruje u ono što želi a ako ga neko prevari sam je kriv. Sad će neko da zabranjuje i kaznjava samo ono što mu se ćefne. Glupost.