"Све што је могло да се обнови од поплава, обновљено је"

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић рекла је у Чачку да је обновљено све што је могло да се обнови од прошлогодишњих поплава.

Снежана Богосављевић Бошковић је у изјави Танјугу истакла да се то не односи само на насипе и обале, већ и на враћање река у своје првобитне природне токове, а радило се и на унапређењу заштите од поплава.

Министарка је нагласила да није било лако да се све одради у кратком временском периоду и да често није било неопходне техничке документације, али да је министарство у овој години за те намене определило значајна финансијска средства.

"Опредељено је 160 милиона динара за нове пројекте које припремају наше научне институције, то није довољно да се сви замишљени пројекти реализују, али постоје и друге могућности као што су пројекти из ИПА фондова за које смо аплицирали", навела је министарка.

Додала је да постоји заинтересованост бројних земаља које би желеле да издвоје средства за добре пројекте из области заштите животне средине и вода.

Што се тиче управљања отпадом, Бошковић Богосављевић је напоменула да је својевремено прављена стратегија у области управљања отпадом и предвиђала је 23 депоније, општинске или регионалне за целу Србију.

"Ми смо до сада успели да изградимо девет депонија и оправдано се поставља питање када ћемо стићи да успоставимо осталих четрнаест и када ће да буду приведене намени. Не само да су у питању материјална средства, реч је често и о неслагању на нивоу локалних самоуправа око концепта и око тога где треба депонија да буде подигнута", прецизирала је Богосављевић Бошковић.

Министарка је подсетила да је изградња депоније и управљање отпадом надлежност локалних самоуправа, а да министарство прописује правила и стандарде, док локалне самоуправе треба да те пројекте остваре.

Према њеним речима, технологије у области управљања отпадом се стално развијају и унапређују, па отпад више није нешто што је неупотребљиво, већ сировина за производњу биоенергије.

"Морамо да делујемо сви заједно, локалне самоуправе да буду предводници, а ми ћемо им помагати у примени савремене технологије, да се ради на одвајању и селекцији отпада, и да само оно што не може да буде искоришћено буде одлагано на депоније", истакла је министарка.

Богосављевић Бошковић је као добар пример навела Суботицу, где је недавно означен почетак радова на израдњи регионалне депоније уз улагање од 21 милион евра.

"Ту смо се максимално ангажовали, Министарство је припремило пројектну документацију, пријавили се и добили средства из Европске уније која ће дати највећи део новца, један део ће дати држава, а део локалне самоуправе", рекла је Богосављевић.

Нагласила је да пројекат управо подразумева примарну и секундарну селекцију и да само мали део отпада који не може да се искористи треба да заврши на депонији.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 20. дец 2015, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

I ta vest

stize bas onako, ali naravno sasvim slucajno, pred praznike i na samom pocetku otvaranja pristupnih pregovora sa EU, a koja nam je (navodno) nesebicno i neograniceno pomogla u saniranju tih istih poplava ...

Srbijo, tek ces videti sta te ceka kad udjes u EU, a vec vidimo na primeru Portugala, Grcke, Slovenije, Ceske, Slovacke, Madjarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije ...

Veliki ce zauvek ostati veliki, a mali ce zauvek ostati mali ... osim ako se ne priklonimo nekoj drugoj jacoj sili, npr Rusiji ... kada ce srpski politicari to shvatiti ?!