Читај ми!

Електрични аутобуси од 2016. на улицама Београда?

ЈКП "ГСП" Београд оглашава јавни позив за набавку пет нових електричних аутобуса, а градоначелник Синиша Мали рекао је да ће Београд бити прва престоница у региону са таквим возилима, која би средином наредне године требало да се нађу на улицама.

Синиша Мали је истакао да ће, уколико читав поступак буде трајао према предвиђеној процедури, уговор бити потписан за месец дана.

"У том случају, електрични аутобуси ће на улицама Београда бити средином наредне године, јер је рок за испоруку минимално 150, а максимално 250 дана од датума потписивања уговора о испоруци возила", навео је градоначелник.

Градоначелник Београда је додао да ће електроаутобуси саобраћати на потезу од Центра
"Сава" до Вуковог споменика, чиме Београд постаје прва престоница у окружењу која ће имати линију јавног градског превоза на којој саобраћају електроаутобуси.

Капацитет тих возила је, према његовим речима, минимално 80 путника, а електрични аутобуси су у потпуности еколошка возила, јер је емисија штетних материја нула.

Реч је о нископодним соло аутобусима на електрични погон са пантографским системом брзог пуњења на терминусима и системом складиштења електричне енергије помоћу батерија или суперкондензатора.

Мотори наведених возила несметано раде у условима спољашње температуре од минус 20 до плус 50 степени целзијуса, време пуњења на терминусима је десет минута и електроаутобус је спреман за вожњу наредних 20 километара.

Пројекат набавке нових нископодних соло аутобуса на електрични погон ГСП реализује у сарадњи са градским секретаријатима за заштиту животне средине и за саобраћај.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи