Читај ми!

Нови правилник, оцене и на допунском часу

После 16 година на снагу ступа нови правилник о оцењивању у средњој школи. Надлежни тврде да ће оцењивање бити праведније и без могућности поклањања оцена на крају године.

Критеријуми за оцене су прецизнији. Педагошка свеска у коју професор уписује сваки одговор уценика враћа се на велика врата. Одговараће се чешће, готово свакодневно. Писане провере знања дуже од 15 минута убудуће ће морати да буду најављене. Ученици ће имати највише једну такву проверу у току дана, односно три недељно.

"Дозвољавамо могућност да ученик који није редовно долазио на часове буде оцењен на допунској настави, такође уколико је на писменој провери знања више од пола одељења имало једнице, наставник је у обавези да спроведе поновљену проверу знања, на коју би имали права и они који немају јединице али су незадовољни", каже Снежана Марковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Новине су добродошле, кажу професори, нарочито критеријуми о оцењивању.

"Највећи проблем је био између јединице и двојке, шта се заправо сматра да је дете урадило и постигло за ту оцену довољан два, а како опет оценити и дати ту недовољну оцену. Тачно децидирано навести колики то проценат градива ученик треба да савлада да би добио оцену довољан два", каже Цвета Митровић, помоћник директора Друге економске школе.

Други су сумњичави и не верују да ће правилник побољшати оно што је горући проблем у просвети – изостајање са наставе.

"Да ли мислите да ће се дете које није долазило на редовну наставу појавити на допунској, ја се надам да хоће, али опет мислим да неће, против закона је да дајете оцене у одсуству", каже професорка Јасмина Божић.

Међу средњошколцима реакције на нови правилник су добре.

"Можда је лакше да се одговара чешће а мање. Мислим да је у реду да се одговара и на допунској. До сада је оцењивање било заиста субјективно па очекујем да ће бити праведније", кажу ученици.

На крају године сабираће се све оцене из првог и другог полугодишта и тек онда закључивати оцена. Поклањење оцене ради успеха више неће бити могуће.

Одељењско веће ће моћи да поправи оцену само уколико разредни старешина изнесе сумњу да се предметни наставник приликом закључивања оцене огрешио о критеријуме о оцењивању. Ту сумњу ће, наравно, морати и да образложи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво