Читај ми!

Топла реч важна колико и помоћ у храни и пићу

Дневно кроз Прихватни центар у Прешеву и камп у Миратовцу прође око 2.000 избеглица. Европска комисија одобрила је додатних милион и по евра као подршку Србији и Македонији за пружање помоћи мигрантима. После Прешева већина се упути за Београд. Како би им се помогло, у понедељак је отворен и Инфо-центар - поред хране и воде, најзначајнија је психолошка помоћ.

Сви мигранти којима су неопходне информације лако пронађу пут до Инфо-центра, јер га само једна улица дели од парка у коме се већином окупљају.

Инфо-центар је званично отворен пре три дана. Међутим, више од 20 волонтера већ две недеље на терену информише мигранте о томе која су њихова права, где могу да се одморе, добију храну, воду и другу помоћ.

Помоћ некога ко говори ваш језик у туђој земљи је немерљива. Овим људима су и једноставне ствари тешке због језичке баријере.

"Ја сам странац, овде ништа не знам и јако сам срећан када сретнем неког ко говори арапски и може да ми помогне", каже Лијак Салах из Ирака.

Преводилац за арапски језик Јусра Белцаида каже да избеглицама буде лакше када чују да неко говори њихов језик и гладају да то искористе како би се добро информисали.

"Онда крену што више да питају, да сазнају што више информација јер знају да можда неће наћи неког другог ко прича арапски. Све питају - где да једу, где има храна пухалалу, где да се шишају, где да купују СИМ картицу", наводи Белцаида.

На тежа питања Јусра и остали преводиоци немају одговор. То су најчешће она која постављају мајке. Једна од њих, не желећи да открије идентитет, испричала је како је побегла из Ирака са двоје деце. До Србије су путовали 14 дана.

"Морамо да дамо наду нашој деци. Сваки дан питају када ћемо кући, а ја им кажем: 'Више немамо кућу и немамо где да идемо'. Тада деца плачу јер желе у своју собу, да се играју са својим играчкама", говори мајка из Ирака. 

Њој, али и осталим избеглицама важна је топла реч разумевања. Зато је један од главних задатака волонтера Инфо-центра да им пруже психолошку подршку.

"Покушавамо да их смиримо, да им створимо неки осећај сигурности, да укажемо да постоји нада да ће тамо где одлазе бити боље, да их неће узнемиравати и да ће моћи да наставе релативно нормалан живот", каже волонтер Милош Рајковски.

Осим што помажу избеглицама, у центру помажу и нашим грађанима да их боље упознају.

"Убеђени смо да грађани, не сви грађани, имају погрешне информације о избеглицама. Они могу овде да дођу и да разјасне све недоумице у вези са овим људима - ко су они, одакле долазе, колико се задржавају у Републици Србији, и оно што је најбитније могу да их упознају", рекао је Владимир Сјеклоћа из Инфо-центра за азил.

Могу и да донесу оно што им је сада најпотребније. То су средства за хигијену, обућа, одећа за децу и суви оброци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи