Читај ми!

Сећање на страдале у поплавама у Обреновцу

Годишњица мајских поплава у Обреновцу, где су поплаве однеле 17 живота, обележена je парастосом и молебаном у спомен на страдале.

У Обреновцу је одата пошта суграђанима страдалим у прослогодишњим поплавама. Пре годину дана Обреновац је изгледао као град без будућности. Водена бујица однела је 17 живота, уништила око 11.500 добара, потопила око хиљаду ораница.

Молебану у Цркви силаска Светог духа на апостоле присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, заменик градоначелника Андрија Младеновић, председник општине Мирослав Чучковић, директор Рударског басена "Колубара" Милорад Грчић, преноси Танјуг.

Мали је новинарима рекао да је пре годину дана 85 одсто Обреновца било под водом, односно да су биле поплављене саобраћајнице, земљиште, пословни и приватни објекти.

"После годину дана можемо да кажемо да смо успели да обновимо Обреновац и вратимо га на ноге. Обновили смо инфраструктуру, путеве, стамбене и пословне објекте и људи су се вратили", навео је Мали.

Годину дана после поплава, у Обреновцу су изграђени нови објекти, попут вртића у Стублинама.

"Мислим да можемо да будемо задовољни", рекао је Мали додајући да су, захваљујући средствима и помоћи Владе Србије и донатора, потпуно санирана сва оштећења на бедемима и насипима у општини Обреновац.

Много јаче земље и градови, сматра Мали, не би издржали оно што смо ми.

Градоначелник је подсетио и да је формирао тимове који се баве проценама ризика од различитих врста непогода како би се, уколико до њих дође, реаговало још ефикасније.

Истакао је да је изузетно важна координација "Србијавода" и "Београдвода", због чега се ради на анализи њиховог евентуалног спајања како би та коордионација била још јача.

Чучковић је навео да данашњем парастосу и молебану није присуствовао као председник општине већ као отац троје деце која заједно имају 11 година.

"Они су могли бити, у тим данима као и сви остали Обреновчани, међу ових 17 жртава. Те жртве су опомена да, када природна катастрофа наступи, системи одбране и обавештавања морају бити бољи'', рекао је Чучковић.

Како је додао, још није донет закон који може системски да уреди да, када буде проглашена евакуација, становници морају да напусте ту област, али напомиње да су измене у тој области у току.

"То ће бити полазна основа за све будуће догађаје у Србији који се, надамо се, неће десити, али уколико се десе да можемо правовремено да реагујемо. Од данас па убудуће неће сигурно постојати ситуација у којој ћемо имати могућност да се у пола пет ујутру бежи пред воденом стихијом велике висине и да се тако склањају људи", навео је Чучковић.

Према његовим речима, направљени су и планови евакуације на коју страну треба да се евакуишу мајке са децом и старија лица из свих делова града, за шта ће имати 72 сата, а не да се бежи пред воденом стихијом висине неколико метара.

Истакао је и да се Обреновац брани посматрањем са Повлена, Маљена, Дивчибара, свих малих потока који иду ка Коцељеви, Убу, Лајковцу, Лазаревцу...

"Премер и предрачун тих радова системске заштите свих 11 општина је невероватних 50 милиона евра и задатак наше државе биће да обезбедимо та средства и да се системски реши сва та вода која може доћи", сматра Чучковић.

Навео је и да се тренутно у касарни у Обреновцу налази 40 породица које су и пре поплава имале проблеме са стамбеним питањем, а да у Хотелу "Обреновац" више нема никога.

Најављено је и да ће на простору између Главне и Тамнавске улице у Обреновцу, који обухвата седам ари, бити изграђен Парк сећања у којем ће бити и спомен-обележје као знак сећања на страдале.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 06. нов 2015, 17:02) - radoslav ,veliko polje [нерегистровани]

komentar

sve mi je jasno, jer sam i sam preživeo poplavu i bio sam iseljen na sajmu.Mislim da je država učinila sve što je mogla, jer nije bio samo Obrenovac poplavljen već čitava Srbija.I sada posle više o godine dana stanje se stabilizovalo, ali unutrašnji nemir radi poplave ne.Ne krivim nikog jer je to viša sila protiv koje se teško bori.Protiv vatre borimo se vodom, a protiv vode????

(субота, 16. мај 2015, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

Odgovornost?

Čiju odgovornost tražiš? Kao stručnjak, šta ti misliš, koga optužiti za elementarnu nepogodu?

(субота, 16. мај 2015, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

Ne ponovilo se nikad vise !

Proslogodisnje poplave treba da nam budu lekcija kako da se ponasamo ubuduce. Sve je danas nazalost moguce - zemljotresi, poplave, teroristicki napadi ... Tako da uvek treba biti spreman na sve izazove i spreciti da dodje do gubitka ljudskih zivota jer su oni najvredniji od svega.

(субота, 16. мај 2015, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

odgovornost

A odgovornost? Ništa, a?

Tako nam i treba. Pamet u glavu, narode!