Чучковић: Oбреновац у највећој мери обновљен

Обреновац је данас, годину дана након катастрофалних поплава, у највећој мери обновљен, деца су се поново уписала у школе, а сви становници остали су у свом граду, каже председник општине Мирослав Чучковић, уверен да Обреновац има шансу да постане град какав је био.

Мирослав Чучковић каже за Танјуг да је претходна година прошла брзо, у великом броју активности на санацији и обнови општине, потпуно уништене након изливања Саве, Колубаре и Тамнаве, али данас су, додаје, сви насипи и пробоји на тим рекама санирани.

"Ово је могао да буде Њу Орлеанс, град разлупаних прозора, празних школа и обданишта, у ком цветају проституција, наркоманија, криминал, где не можете да сретнете живог и насмејаног човека. Данас је Обреновац град који се не разликује од Аранђеловца, Ваљева или Суботице", рекао је Чучковић.

Потпуно је, каже, било уништено 85 процената општине, а вода је оштетила све јавне објекте.

"Било је уништених 11.500 добара, укључујући 3.500 аутомобила и 7.000 кућа, од којих је 200 потпуно срушено, станова, пословних простора, као и 1.000 хектара потопљених ораница са усевима који су били већ засејании", набраја Чучковић.

Тачна штета, додаје, никада није израчуната, јер је било немогуће пронаћи модел утврђивања штете у сваком домаћинству.

"Могло би се рећи да је процењена штета у Обреновцу негде око 200 милиона евра, с обиром на то да смо добили око 70 милиона евра за помоћ, а то је трећина онога што је реално уништено", подвукао је Чучковић.

Редом су обнављане здравствене и образовне установе, обезбеђена питка вода, канализација, грејање, путеви, а након тога уследила је санација уништених приватних имања, станова, кућа, пољопривредног земљишта.

Обреновац је, подсећа председник општине, само неколико километара удаљен од уређених школа на Чукарици, па је постојала реална опасност да град остане "заувек пуст и празан".

"Управо због тога челни људи општине били су посебно одговорни да се што пре крене са обновом и створе могућности за нормалан живот", рекао је Чучковић.

Тврди да највећи број се Обреновчана вратио, да се број оних који су напустили град мери промилима.

Ако је судити по броју деце у школама или здравствених картона у Дому здравља, каже да нико није отишао из Обреновца, али напомиње да је остало још много да се уради.

Остало је да се поправе преостале саобраћајнице, да се изгради Центар за социјални рад, реновира Дом културе у ком су смештени позориште и спортска хала, као и да се реконструише гимназије.

То су, наводи Чучковић, пројекти вредни више милиона евра, а радови на реконструкцији гимназије почеће за неколико дана, пошто су завршени геомеханичко испитивање тла, пројекат санације и тендер за извођача, па је могуће извођење радова.

Спортско-културни центар је у фази пројектовања, а пред Обреновчанима је и санација преосталих кућа које нису завршене новцем који је дала држава.

Објављен је и јавни позив на који се јавило 2.000 домаћинстава и њихову обнову финансираће ЕУ, али како наглашава Чучковић, не новцем већ радовима.

"Да би вратили кућу у пређашње стање некоме недостаје неколико квадрата ламината, некоме столарије, зидови или плочице. Ако буде лепо и сунчано, лето ћемо искористити да будемо 24 сата на терену и да се обнова кућа заврши што пре", истакао је председник општине.

Када говори о периоду од пре година дана, каже да је најпоноснији на солидарност и храброст коју су показали грађани и на могућност да, иако смо мала и сиромашна држава, одговоримо на све изазове.

Највећи директни донатор је ЕУ, затим наши истакнути спортисти, пре свих фондације Дејана Станковића, Ане и Владе Дивца, Новака Ђоковића, али Чучковић посебно истиче донацију малишана из села Чумић који нису отишли на екскурзију већ су новац уплатили Првој обреновачкој основној школи.

На питање како избећи да се слична катастрофа понови, Чучковић је напоменуо да се мора урадити централни водопривредни систем у држави, како "Србијаводе" и "Београдводе" не би биле одвојене, што ће, како трвди, олакшати командовање, расподелу буџета и праћење ситуација.

Такође, под хитно се мора вратити ниво заштите на 2014. годину, при чему Чучковић наглашава да су насипи у Обреновцу и сви пробоји и на Трстеници, Тамнави, Колубари, и Сави санирани.

Потребно је, додаје, стално праћење комплетног колубарског слива као јединствене целине, односно изградња више стотина малих насипа, брана и акумулационих језера који могу покупити вишкове бујичних вода са обронака Маљена, Рудника, Цера, Повлена и свих планина које окружују 11 општина као што су Уб, Ваљево, Коцељева, Осечина, Лазаревац, Рајковац и Обреновац.

"То је најскупље и најзахтевније и кошта само да се испројектује око 50 милиона динара, док је изградња свих брана и насипа процењена на још 50 милиона евра”, рекао је Чучковић додајући да ће тај задатак бити поверен Институту за водопривреду “Ј"арослав Черни”" и "Србијаводама" и "Београдводама".

Наводи и да га је директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић обавестио да ће ове године у Босни бити организована Донаторска конференција за превенцију на којој ћемо моћи да повучемо највећи део средстава.

Присећајући се првих дана поплава, Чучковић напомиње да су три ситуације биле накритичније, а да је прва била када је градом прострујала вест да више хиљада мртвих плива улицама Обреновца и када су евакуисани људи хтели да се врате у град.

"Тад сам отишао на насип да им кажем да ти мртви не постоје и да нема потребе да се враћају у град. Тај разговор са више од 2.000 разјарених људи од којих један виче 'ја ћу да те ликвидирам, ти си одговоран за ову поплаву, ти си нас потопио'... Ја сам тај ударац издржао и нико се није вратио у град", испричао је Чучковић.

Други критичан догађај изазвала је вест да се једна зграда срушила што је изазвало страх код људи који су остали на вишим спратовима зграда.

"Ти људи су нас са страхом у очима гледали и питали да ли је истина да је зграда пала, јер су се плашили да ће се њихове зграде срушити и да ће погинути", присећа се предсендик општине.

Трећа ствар, охрабрујућа како каже, јесте почетак школске године, а подаци указују да су се сва деца поново уписала у школе, да су становници остали у граду и да Обреновац има шансу да поново постане нормалан град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се