Читај ми!

Уручене награде Вукове задужбине за науку и уметност

У свечаној сали Вукове задужбине уручене су награде за 2014. годину у области науке, која је припала Соњи Петровић и награда за уметност која је уручена Бојану Оташевићу.

Награде је уручио Председник управног одбора задужбине проф. др Бошко Сувајџић, који је поздрављајући присутне госте подсетио да су током 24 године од како се ова признања уручују, награде Вукове задужбине постале међу најпрестижнијим у Србији, преноси Танјуг.

Награде су заједно уручили проф. Сувајџић који је предао плакету и медаљу са ликом Вука Караџића, а новчани износ је предао Љубинко Ђукић, председник општине Лозница која је преузела донаторство за ово признање.

Као председник одбора за награду која се додељује за науку, дописни члан Академије наука и уметности проф. др Слободан Грубачић у име осталих чланова: академика Динка Давидова, академика Наде Милошевић Ђорђевић, академика Предрага Пипера, др Сувајџића, др Љубинка Раденковића, др Марте Фрајнд, и др Милоја Васића, дао је образложење за одлуку да Соњи Петровић припадне ово признање за књигу "Сиромаштво у фоклорној традицији Срба од 13. до 19. века: прилог проучавању народне културе".

У образложењу је оцењено да награђено дело представља јединствен научни допринос фолклористици иако сама књига измиче јасном одређењу, јер у себи сажима и сједињује анализе емпириског материјала, историјских докумената, етнографских споменика и антрополошких студија.

Према речима Грубачића, ауторка је користила теоријске приступе различитим дисциплинама чију тектонику чине луцидне варијације у виду теза о општој повезаности културе.

"Рекло би се да је пред нама живописна панорама идеја из области међусобног утицаја књижевности и социологије, али за разлику од уобичајеног поступка, ауторка подједнако пажљиво чита и тумачи оновремене правне, теолошке и филолошке документе, прогласе, тестаменте и књижевне текстове," истакао је Грубачић.

Према оцени професора Грубачића, оваквим начином писања ауторка "донекле разоткрива наивност старе романтичарске тезе да се нит о непроменљивом друштвеном статусу најпре кристалише око једне владајуће емоционалне матрице дате епохе".

"Наше је неподељено мишљење да интердисциплинарна студија Соње Петровић најбоље одговара духу Вукове задужбине", закључио је Грубачић у име Одбора.

Председник Одбора за награду у области уметности др Драшко Ређеп је у име осталих чланова: Ђорђа Малавразића, Срета Бошњака, Бранка Златковића, Саше Милетића, Ђоке Стојчића и Мирољуба Тодоровића, пренео образложење за награду која је додељена већином гласова Бојану Оташевићу за изложбу слика "Разговори са пријатељима" која је одржана од 6. маја до 20. јуна 2014. у галерији Народног музеја Крагујевца.

Према речима Ређепа, "сликар и графичар Оташевић је најмлађи досадашњи добитник овог призњања с обзиром да је рођен 1973. Он је на својим платнима дочарао људска лица која је не само непресушни објекат посматрања у познатом андрићевском смислу, већ истовремено у безмерној узајамности, разговор чула и ћутања која су ликовно тако речито дочарана".

"Велики, бајковити екрани Оташевићеве ликовне меморије имају све услове да их уочите као монументалне храмове тој вечитој до краја неистраженој голотињи, која остаје после свега", констатовао је Ређеп.

"Оташевић, онај други, сада је како се одавде чини, у зениту своје иначе избирљиве, посувраћене логике смисла, а када се изненада на једној његовој слици завијори зелени прам, вртоглавица и јесте једино острво непрекидне еротске вртешке новог смисла, оног који је храбар, актуелан, харизматичан", закључио је председник Одбора за доделу награде за уметност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара