Текија, чекајући повратак у домове

Ни после седам месеци, поједине породице у Текији нису се вратиле у домове, јер услова за нормалан живот још нема после прошлогодишњих поплава. Наредне недеље требало би да почне изградња три куће. Општина Кладово са Канцеларијом за обнову и развој покушава да санира последице невремена.

Мајстори у Текији су у скоро сваком дворишту. Углавном се мењају столарија и ограде, бетонирају дворишта и сређују фасаде.

"Штета на нашој кући процењена је на три милона динара. Од државе смо добили 600.000, а остатак ћемо добити у репроматеријалу", каже Зоран Шаровић из Текије.

Неки, попут Јована Лападатовића чекају нове куће. Он са породицом седам месеци живи код комшија.

"Ја знам каква је моја кућа била, а ова нова не знам каква ће да буде док је не видим", каже Јован.

Седам породица из Текије је и даље на адреси - Омладински камп Караташ. Брачном пару Текелеровић све је уништено. Кућа је срушена, а ништа нису сачували ни од покретних ствари.

Вида Текелеровић каже да је за ових седам месеци у Текију одлазила три пута али да јој је тешко да гледа рушевине на месту где јој се некада налазила кућа.

"Много тога се урадило захваљујући држави, РТБ-у, Хидроелектрани, па само два канала у Текији и Грабовици коштају два милиона евра", каже Радован Арежина, председник општине Кладово.

Текија је после поплава остала без паркова и стадиона, а ни осмогодишња школа још увек не ради. Четрдесет осморо деце свакодневно путује у Кладово.

"Захваљујући 'Фонду Ане и Влада Дивца', школа се завршава и ја се надам и очекујем да ћемо се уселити до краја месеца", каже директор школе Михајло Сидерис.

Сваки дан без кише у Текији користи се за сређивање дворишта јер се последице прошлогодишњег невремена виде на сваком кораку. Житеље сада брине то што су многе породице одлучиле да напусте ово место.

"Сваки дан се питате како ћете стићи на посао јер уз пут има одрона, треба да гледате у небо да ли ће киша или не, а при том не мислите само на себе већ и на мало дете", каже Ивана Михајловић.

Канцеларија за обнову и развој поплављених подручја је за санацију објеката житељима Текије уплатила 19,7 милиона динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар