Читај ми!

Почела легализација оружја

Велики број грађана се од прошле недеље распитује у полицијским станицама о начину легализације оружја. Нови Закон о оружју и муницији омогућава свима који поседују неку врсту наоружања да га без казне предају држави, или га, уколико закон дозвољава, легализују. Цео посао је почео прошле недеље и трајаће три месеца.

У полицији су задовољни почетним резултатима легализације. Надлежни процењују да је у илегалном поседу између 200.000 и 900.000 комада оружја. Од прошле недеље у полицијске магацине су већ смештене прве аутоматске и полуаутоматске пушке и око хиљаду комада муниције.

Зорица Лончар Касалица из МУП-а рекла је да је до сада предато око 20 комада оружја, међу којима је најинтересантније да је предата једна "зоља" и "шкорпион", а такође су предате и минско експлозивне направе и средства међу којима има и бомби.

"Сва она физичка и правна лица која у року од ова три месеца док траје законска легализација предају оружје или затраже регистрацију оружја које су имали у нелегалном поседу неће одговарати", навела је Зорица Лончар Касалица.

Они који имају оружје и по оцени МУП-а оправдани разлог да га поседују могу га регистровати без доказивања порекла. Потребно је да поред осталог плате одређене таксе, донесу уверење да се против њих не води кривични поступак, да су прошли обуку у руковању оружјем, да нису осуђивани.

Зорица Лончар Касалица каже да су до сада имали 30 захтева за легализацију оружја и већ у десетак случајева су људи добили оружне листове за оружје за које су поднели захтеве за регистрацију.

"Махом за регистрацију може се наравно само регистровати оружје за личну безбедност, пиштољи, револвери, ловачке пушке, ловачки карабини и спортско оружје", рекла је Зорица Лончар Касалица.

У образложењу Закона о оружју и муницији наводи се да је пракса показала да су легализација и предаја најефикаснија мера смањења количине оружја у илегеланом поседу.

Претходна легализација у Србији била је пре осам година и тада је предато 8.500 комада оружја. Успешнија је била 2003. година у којој су грађани предали 48.000 комада различитог наоружања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара