Читај ми!

Подршка измени дефиниције породице у Кривичном законику

Повереница за заштиту равноправности подржала је иницијативу да се уједначи дефиниција породице у Кривичном закону. Истиче да је забрињавајуће то што је од Нове године до данас убијено пет жена, које су страдале од руку својих партнера.

Невена Петришић је Танјугу рекла да у већини случајева насиља пријаве нису схваћене озбиљно.

''Да нешто озбиљно не функционише у систему заштите од насиља у породици и да надлежне институције не делују ефикасно, потврђује чињеница да су у већини ових случајева насиље и претње убиством били пријављени, али очигледно нису схваћене озбиљно, јер да јесу још увек би биле живе'', рекла је Петрушић.

Како каже, у том контексту треба разумети иницијативу да се уједначи дефиниција породице из Кривичног законика са оном која је садржана у породичном закону.

Наводећи да институција Повереника снажно подржава тај предлог, идеју, Петрушић је указала да то није нова идеја јер су и раније стручњаци указивали да треба обезбедити и кривично правно заштиту оним члановима породице који су окончали везе, који су разведени.

''Може се говорити о томе да један вид кривично правне заштите не уживају особе које су окончале везе, разведене, које се налазе или су се налазиле у емотивној, сексуалној вези. Оне уживају заштиту по породичном закону, а не уживају кривично правну заштиту'', рекла је Петрушић додајући да се у том смислу на известан начин може говорити о неједнаком третману.

Повереница је оценила и да је сада можда прави тренутак да се удружимо и тражимо да се измене унесу.

Како каже, морамо знати да је насиље у породици насиље које најчешће трпе жене, деца, старије особе, да је то вид родно заснованог насиља, као и да је насиље над женама један од најсрамнијих видова дискриминације.

У Министарству правде речено је Танјугу да препознају све проблеме насиља над женама и у породици, као и проблеме родне неравноправности.

Изражавајући забринутост због пораста тог проблема у Србији, из министарства наводе да су спремни да успоставе све махинизме који ће довести до поправљања постојећег стања.

''Влада Србије је основала Координационо тело за родну равноправности које ће се посветити ефикасном спровођењу Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици. Очекујемо да то тело редовно одржава састанке и да хитно изради Акциони план дејства свих држаних органа у вези решавања овог друштвеног проблема'', истичу у министарству.

Како кажу, посвећено ће одговорити на сваку меру прописану Акционим планом, који Координационо тело буде израдило, а у року који тим планом буде одређен.

Са друге стране, Министарство ће радити на спровођењу мера из Акционог плана за преговоре Поглавља 23, које су усмерене ка решавању проблема насиља над женама и породичног насиља.

"Председница Координационог тела владе носи велику одговорност за смањење насиља над женама и успостављање родне равноправности, а Министарство правде ће јој у томе бити посвећен партнер'', истичу из тог министарства.

Потпредседница владе и председница тог владиног координационог тела Зорана Михајловић изјавила је јуче да би због пораста породичног насиља требало изменити дефиницију породице у Кривичном закон како би се заштитиле све жене, а насилници завршили на суду.

''Жене треба да пријављују насиље, позвали смо их, али то није довољно, морају да се ускладе дефиниције породице из породичног и кривичног законика", поручила је Михајловић додајући да је циљ да буду заштићене, како венчане тако и невенчане жене, као и девојке.

И Аутономни женски центар затражио је измену дефиниције породице у Кривичном законику и њено усаглашавање са дефиницијом која је у Породичном закону како би закон штитио све жене жртве насиља у породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво