Преполовљен број огласа за продају некретнина

Свако ко оглашава некретнину мора да остави личне податке, кажу у огласној компанији. Ако неко пријави лажног власника или лажну агенцију, који продају да би узели провизију, пријављенима се забрањује постављење нових огласа а такав оглас се брише.

Према Закону о посредовању у промету некретнина, само посредник са уговором о продаји или власник могу да дају оглас. Тржишна инспекција је контролисала примену тог закона и за неколико месеци број огласа за продају некретнина је - преполовљен.

Упркос томе, агенције сматрају да ће ове године, забраном рада нелегалне конкуренције, убрзати и повећати промет.

"Мање агенције, оне које су то успут радиле које се нису тиме озбиљно бавиле, оне су се угасиле или се просто више не оглашавају. Имамо ситуацију да је сада пад у броју огласа 30 до 50 одсто оглашених некретнина", истиче Катарина Богдановић из Хало огласа.

У агенцијама кажу да су оглашавани и непостојећи станови, да би се јавили купци и тако дошло до посла. Велики број огласа успоравао је продају, јер је давао лажну слику купцима да могу да нађу боље решење, за мање новца.

"Ми очекујемо да у наредном кварталу, првом кварталу 2015. године промет некретнина, број реализованих трансакција порасте, зато што ће се људи брже одлучивати да купе некретнину, јер ће у понуди имати само некретнине које су оглашене са правом ценом", рекао је Ненад Ђорђевић из Кластер некретнина.

Тржишна инспекција је само у периоду од 20. октобра до 30. новембра извршила 168 инспекција и поднела 15 пријава против фирми посредника у промету и закупу непокретности.

"Девет одсто привредих субјеката је у преступу. То је јако добар резултат и показује да кодекс пословања и напори групације посредника при Привредној комори, на едукацији посредника, дају добре резултате", каже Жељко Стојановић, саветник у Министарству трговине.

У току је полагање испита прве групе од 719 полазника за професионалне агенте, што ће повећати сигурност у промету некретнина. Они ће бити званично уписани у регистар лиценцираних агената Министарства трговине, који ће преко интернета бити доступан свим грађанима, који желе да провере с ким послују.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. јан 2015, 16:57) - anonymousBata [нерегистровани]

Agenti

Ti Agenti u Beogradu su najveci gangsteri.Davne 1996 godine je moja majka prodala pola kuce u Zelezniku preko jedne Agencije.Ta polovina je bilo nasledstvo od mog oca posto su mi roditelji bili razvedeni.Moj pokojni brat i sin pokojne sestre su dobili isplacen svoj deo a meni su ti Agenti obecali novac poslati u Nemacku gde zivim.Morao sam im poslati moje overeno ovlascenje za prodaju koje me je kostalo ovde 1.000DM broj ziro racuna itd.Taj moj novac od nasledstva do danas dani nisam video.Dok mi je Majka bila ziva pokusavala jr sve ali ti fini momci su nestali i siguran sam da nisam jedini kojeg su prevarili.To je bilo u vreme Slobe a danas isto nisu bolji.

(понедељак, 05. јан 2015, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

mda

Сваки стан је оглашен најмање 3 пута од стране различитих агенција.

(понедељак, 05. јан 2015, 14:43) - gedza [нерегистровани]

To ocemu vi pricate,nema pojma...

To su fore iz komunizma,imas kucu vrati stan!?!Zasto da se ekstremno oporezuje svaka trca cetvrta i td nekretnina?Neka porez bude normalan kao svuda u svetu.Onaj ko ima placace porez na to sto ima i kraj.Kod nas je najveci problem jer nam nacija odumire.Za koga da pravite nekretnine kad nema ko da zivi u njima?To se lako izracuna,broj objekata prema broju ljudi i to je trziste .

(понедељак, 05. јан 2015, 12:25) - Бетмен [нерегистровани]

Агенти

А због чега није прописано и ограничење у броју агената, као за таксисте? И то утиче на махинације у овој области. У целом Београду нема потребе да постоји више до 50ак агената. Квантитет увек неповољно утиче на квалитет, а лоши агенти, са нереално ниским или високим проценама, су главни кривци за стагнацију тржишта у току прошле године.

(понедељак, 05. јан 2015, 12:03) - серум [нерегистровани]

Повећајте порезе

"Ми очекујемо да у наредном кварталу, првом кварталу 2015. године промет некретнина, број реализованих трансакција порасте, зато што ће се људи брже одлучивати да купе некретнину, јер ће у понуди имати само некретнине које су оглашене са правом ценом"

Ово ће тешко да промени стварност, тј. чињеницу да је криза и да народ нема новца. У том смислу 'права цена' је она за коју некоме можеш да продаш стан, а не она за коју су ти рекли да би могао да га продаш. Може и тако, али се спремите на дуго ишчекивање са неизвесним крајем. Ако би држава хтела да мало размрда тржиште, требало би да повећа драстично порезе на сваку трећу и следећу некретнину која је у власништву једне особе/фирме (до те мере повећати порез да им пуко поседивање буде неисплативо). То би повећало понуду добрих некретнина на тржишту, којих је јако мало. Ово укључује и непродате станове који су још увек у власништву инвеститора. Моје искуство говори да тржиште стоји због тога што људи са много новца поседују велики број некретнина - било би боље за све да се те некретнине нађу на тржишту.