Бољи дани за крушевачку сирочад

Четрдесетак волонтера Удружења "Деца сирочад" у Крушевцу пружа емоционалну и социјалну подршку деци без једног или оба родитеља, која нису смештена у неки од домова.

Када јој је пре четири године супруг преминуо од акутне леукемије, Душица Ћатић остала је сама са четворо деце. Изненадна трагедија учинила је да спозна сву тежину живота самохраних родитеља.

Након првог, емоционалног шока, уследио је други, још јачи: брига како да са 10.500 динара прехрани четворо деце.

"То је био веома тежак период у којем сам куцала на многа врата државних институција, али су сва остала затворена", присећа се Душица. "Срећом, појавиле су се хуманитарне организације које су нам у првом моменту помогле, на чему сам им бескрајно захвална."

У тој помоћи, Душица је препознала начин и систем који се може применити и у другим случајевима, да се помогне деци која су се нашла у сличној ситуацији.

Са неколико пријатеља, Душица Ћатић је основала Удружење "Деца сирочад". У ОШ "Владислав Савић Јан" у Паруновцу, коју похађају Марија и Давид, њена млађа деца, још четрдесет петоро ученика нема једног или оба родитеља. Та школа је, прва у Крушевцу, подржала оснивање Удружења.

Људи доброг срца

Међу четрдесетак волонтера има професора, инжењера и лекара, радника и студената. Једна од њих је и Слађана Петровић, професорка разредне наставе школе у Паруновцу. Сви заједно труде се да дају што већи допринос раду Удружења.

Поред свакодневног рада са децом којој помажу да лакше преброде социјално-психолошке проблеме, чланови Удружења "Деца сирочад" организовали су летњи камп у Рибарској бањи и излет на Јастребац. Уз помоћ донатора, припремили су 47 пакета са школским прибором и почетком септембра поделили малишанима паруновачке школе.

"Наша школа максимално подржава ову акцију, али треба што више анимирати људе добре воље да помогну, како би оваквих активности било још више ", сматра Радуле Радевић, директор ОШ "Владислав Савић Јан".

У Удружењу се надају да ће бити довољно добротвора који ће помоћи да се многобројни планови Удружења остваре.

Већ наредног лета очекује се отварања Креативног центра и организовање десетодневног летњег кампа у Рибарској бањи на којем би, поред малишана из Крушевца, учествовала и наша деца из дијаспоре.

То је важан корак ка успостављању дугорочне сарадње са Србима из Сиднеја, Минхена и Беча који су већ изразили жељу да најдаровитијој деци без једног или оба родитеља стипендирају школовање у иностранству.

А колико је такве деце у Крушевцу знаће се већ догодине када волонтери Удружења "Деца сирочад" буду завршили процес регистрације и израде социјалних карата њихових породица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи