Успех ће носити више бодова од мале матуре

Помоћница министра просвете Зорана Лужанин најавила је да ће се од ове године више вредновати успех у основној школи од поена на малој матури.

Зорана Лужанин је, гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије, најавила да ће успех из школе ће од ове године носити 70 бодова, док ће се мала матура вредновати са 30 бодова.

Лужанин је појаснила да је то најбоље јер се у рачунању просека користи више од 40 закључених оцена, па тако једна петица практично носи 1,6 поена.

Ове године је, каже Лужанин, најбоље урађен новоуведени комбиновани тест, док је најгоре урађен тест из математике, где је просек бодова био 10.

"Показана је јака корелација између оцена и броја поена. Онај ко је имао петицу из математике имао је преко 16 поена на малој матури", указала је Лужанин.

Помоћница министра просвете је истакла да је време да се неке књиге замене јер су старије од 20 година.

Нагласила је и да је неопходно да се ограничи број уџбеничких јединица, односно да се ограничи број књига по предмету, али и најавила увођење нових софтвера за учење.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи