Читај ми!

Гугл између слободе говора и приватности

Одлука Суда у Стразбуру, која обавезује инернет претраживаче да уклоне податке о особама за које они сматрају да им доносе лошу репутацију, даје прве резултате. Гугл је до сада избрисао око 50 линкова, а за три месеца стигло је више од 50 хиљада захтева да се уклоне компромитујуће вести.

Ако вам се не свиђа прича на интернету која вас приказује у лошем светлу, од пре три месеца можете да пишете претраживачима и да захтевате да је уклоне. Услов је да живите у некој од земаља ЕУ. Тако је преломио суд у Стразбуру.

Саветник за пословну примену интернета Драган Варагић каже да постоји велика разлика између права на приватност, која се огледа у заштити личних података и праћења личних података на интернету и брисања јавно доступних информација.

Истина посебно боли на интернету. Информације су доступне за мање од секунде.

"Првих десет резултата је најважније и на основу тога људи и новинари стекну утисак о тој особи, ако је првих десет резултата - ухапшен, пуштен из затвора, шта ћете ви мислити о тој особи", указује интернет стручњак Милан Ковачевић. 

А да ли ће се под паролом заштите права на приватност провући и злоупотребе, па чак и цензура?

"Ако је нека информација о вама објављена у новинама или на телевизији, то ће бити доступно и након пет година. Због чега би интернет био другачији? Због чега би се на интернету заборавила ваша лоша дела?", каже Варагић. 

"Мислим да ће тешко то бити реално. У много већем броју случајева ће бити да неки појединци и компаније које имају нешто лоше, а стварно је лоше, да ће покушати да то избегну. Е сад, видећемо како ће Гугл реаговати ту", објашњава Ковачевић. 

Ипак, Варагић каже да ће то користити имућни људи који желе да се оно што их приказује у лошем контексту склони.

Како сада свари стоје, једина брана злоупотребама је комисија компаније Гугл која ће балансирати - да ли пристигли захтев штити право на приватност или је у интересу јавности да баш ту информацију пронађу на интернету.

Тешка одлука за приватну компанију - шта је слобода говора, а шта рушење угледа?

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво