Тијанић: Не коментаришем одлуке суда

Не усуђујем се да коментаришем одлуке Врховног суда Србије, јер у свакој европској држави одлука ове судске инстанце, на коју не постоји право жалбе, представља доказ да ли држава постоји или не, рекао генерални директор РТС-а Александар Тијанић.

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић изјавио је ФоНету, поводом добијеног спора са Комитетом правника за људска права (ЈУКОМ), да се не усуђује да коментарише одлуке Врховног суда Србије, јер у свакој европској држави одлука ове судске инстанце, на коју не постоји право жалбе, представља доказ да ли држава постоји или не.

Тијанић је оценио да књига ЈУКОМ "Случај службеника Александра Тијанића", која је и била предмет судског спора, уопште није збирка његових цитата, како тврди ЈУКОМ.

"То је књига мојих фалсификованих цитата, не само истргнутих из контекста, него скоро 40 одсто разних цитата који су приписани мени. Нису моји, нису потписани мојим именом, а приписани су мени. То је књига фалсификата", нагласио је Тијанић.

Генерални директор РТС-а сматра да је ту књигу "прикупио, обрадио и финансирао, по свој прилици, Владимир Поповић Беба, коме се Биљана Ковачевић и захваљује".

Тијанић је подсетио да се зна да је управо он Поповићев највећи медијски и јавни противник и оценио да је спорна књига памфлет намењен да промени његову биографију.

"По њој, ја нисам објавио ниједан опозициони, паметан или храбар текст, а мислим да, од пар хиљада које сам објавио, има и таквих текстова", рекао је Тијанић и најавио да ће ускоро објавити књигу свих својих текстова у протеклих 25 година рада.

"Што се тиче мојих цитата и текстова, свима је дозвољено да цитирају, да преносе моје текстове, да их коменатришу, али не могу да их фалсификују или да приписују мени оно што није мој део", поручио је Тијанић.

Осврћући се на реакцију Независног удружења новинара Србије (НУНС) да се одлуком суда цензуришу медији, као и на позив невладиних организација на грађанску непослушност, Тијанић је рекао да је председниица НУНС Надежда Гаће била на суђењу у публици која је подржавала Биљану Ковачевић.

"То је стандардна тачка десетине невладиних организација и ја немам ништа против њих, то је њихово право, као што је право Надежде Гаће да злоупотребљава НУНС", рекао је Тијанић.

"Да цитирам познатог новинара недељника Време и његов коментар у листу Данас: већина чланства се стиди свог руководства", рекао је Александар Тијанић.

Критике НУНС-а и ЛДП-а

Независно удружење новинара Србије (НУНС) оценило је да ће одлука Врховног суда Србије да ЈУКОМ-у забрани доштампавање и диструбуцију књиге "Случај службеника Александра Тијанића" онемогућити рад новинара.

НУНС у саопштењу упозорава и на "могуће драматичне последице судске одлуке којом је драстично ограничено право преношења и коришћења јавних записа јавних личности".

То новинарско удружење изразило је дубоку забринутост због те одлуке Врховног суда, као и досуђене одштете Тијанићу.

Подсећа се да је Врховни суд одлуку донео "због угожавања његових (Тијанићевих) моралних права до који је, према оцени суда, дошло цитирањем његових јавно изречених ставова".

Поводом пресуде Врховног суда, Либерално демократска партије оценила је та пресуда представља пример обесмишљавања суда и његове улоге у правној држави.

"Скандалозно је како се правда, у рукама нелустрираног правосуђа и атмосфери некажњеног насиља лако претвара, уз печат највишег суда у земљи, у оруђе против слободе, нормалног живота и одговорног јавног деловања", пише у саопштењу те странке.

ЛДП је критиковала надлежне институције, које "већ данима ћуте", наводећи да у јавности нема акције и става Друштва судија Србије, заштитника грађана и других.

"Овај пример ћутања показује и коначну пропаст идеје о саморегулацији као ексклузивном праву појединих професија да саме регулишу своје унутрашње односе, без икаквог мешања државе", сматра ЛДП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се