Читај ми!

Роми два месеца у колективном центру

Више од 90 људи, углавном Рома из Великих Црљена, већ два месеца живи у колективном смештају у спортском центру у Лазаревцу, јер су у поплавама остали без крова на главом.

Већина њих је из нехигијенског насеља у близини Термоелектране "Колубара", али има и оних који су и пре поплаве били бескућници и сви они траже да буду збринути, преноси Танјуг.

"Локална самоуправа у Лазаревцу чини велике напоре да реши проблем али не може сама, мора да помогне држава", рекао је министар Александар Вулин током посете колективном центру.

Вулин је захвалио медицинском особљу и волонтерима који воде рачуна о људима који су тамо смештени.

Министар је навео да има неких предлога за њихово стамбено збрињавање, о чему ће, како је рекао, разговарати са институцијама које могу да помогну.

"Ово мора да се реши, не може овако да остане, предуго све ово траје. Морамо да урадимо што је до нас", рекао је Вулин.

Одборник у лазаревачкој општини и председник општинског Савета за националне мањине Драган Митровић Нана, рекао је да би решење могло да се нађе до краја месеца.

"Укључујемо све институције и радимо све што је у нашој моћи да ове људе удомимо", рекао је Митровић и навео да је у центру смештено 11 породица из Великих Црљана чије су бараке однете и поново су бескућници.

Како каже, у међувремену је пет поплављених кућа исушено, али тамо сада недостају кревети.

"Недостаје им кров над главом", рекао је Митровић.

Епидемиолошка ситуација смештених људи је добра и за сада нема опасности од избијања заразе. Међутим, како је речено, проблем је што у колективу има и људи који иду на дијализу три пута седмично, има инвалида, слабовидих, деце.

Министар Вулин је људима у колективном центру донео флаширану воду, слаткише и играчке, одећу, обућу, ћебад...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се