Читај ми!

Кршење права људи у домовима за старе

Покрајински заштитник грађана утврдио је, после обиласка домова за старе у Војводини, да се људска права старијих особа у тим установама системски крше. За годину дана, обишао је све државне и приватне регистроване домове за старе.

Иако му је рад забрањен, један приватни дом за старе у Бачком Петровом Селу и даље ради. И док једна радница дома тврди да у објекту нема корисника, друга каже да их има, и то 11. Да у објекту има старих, потврдиле су и комшије.

Дом "Јezus szive" у Бачком Петровом Селу је добио забрану рада, против власнице је поднета кривична пријава. Надлежни центар за социјални рад је обавештен да предузме све мере из својих надлежности о исељењу корисника.

Горица Максимовић из Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију каже да ће и ових дана бити обављене провере у дому.

Покрајински заштитник грађана обишао је домове и у Суботици, Алибунару, Шиду, Сремској Каменици. Закључак је да су у појединим регистрованим приватним домовима стари лишени слободе.

"Ти старачки домови су закључани, чак и они који су очуваног здравственог стања, који нису дементни и нису болесни од Алцхајмерове болести. Не могу да излазе кад хоће, не могу да напуштају те установе у којима се налазе", упозорава заменик покрајинског омбудсмана Стеван Арамбашић.

"Имате ситуацију у којој је могуће да неко буде смештен у приватни дом и мимо своје воље, зато што то хоће сродници. Јер понекад власници приватних домова више пажње обраћају на онога ко ће платити смештај", каже Арамбашић.

Током обиласка, утврђено је да у неким домовима нема довољно медицинског особља. Неретко се дешава да једна особа обавља више послова, па је, на пример, медицинска сестра и спремачица и куварица. Додатни проблем стварају и илегални домови. Власници приватних домова са дозволом ту виде срж проблема.

"Док смо поштовали све прописе, све норме законске, све противпожарне комисије, инспекције, то је трајало две и по године. Недавно је затворен један такав дом и онда смо имали навалу да се сместе корисници. Чак сам имала случај да је дошао човек и рекао да му је мајка била у том дому непокретна и да две године није изашла на ваздух", каже власница приватног регистрованог дома у Сремској Каменици Словојка Тешановић.

Било да се налазе у државном или приватном дому, стари људи о којима нема ко да брине желе исто. Потребна им је храна, пажња, одржавање хигијене и нега.

Војводина има 15 установа за смештај старих људи чији је оснивач покрајинска влада, и 25 приватних регистрованих домова. Иако се не зна тачан број илегалних домова, по броју пријава које добија инспекција, чини се да их је све више.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво