Читај ми!

Признања "Новости" за најплеменитије

Најхрабрији, најнесебичнији и најплеменитији грађани Србије, Црне Горе и Републике Српске данас су добили плакете "Вечерњих новости" за најплеменитији подвиг године.

Племенити људи несебичних дела из региона награђени су плакетама "Вечерњих новости" за своје подвиге.

"Награђена су дела, а не речи и обећања, чинови, а не празне приче и можда зато међу награђенима већ 50 година нема ниједног политичара", рекао је председник жирија Матија Бећковић на свечаности у Скупштини града Београда.

Награде су, како је рекао, добили они које су срце и савест наговорили на племенит гест.

"Да је у њиховом племенитом подвигу било рачунице, сва племенитост би ишчезла, а подвизи изостали", рекао је Бећковић.

У акцији установљеној после земљотреса у Скопљу 1963. године, "Вечерње новости" више од пола века одају признање деци, појединцима и групама које су својом храброшћу, одважношћу и добротом задужили читаво друштво.

Ове године за најплеменитијег изабран је Горан Сладојевић из Бадовинаца који је спасао четворицу комшија, отрованих подземним гасом.

Златна плакета за колективни најплеменитији подвиг припала је породици Мијаиловић из Београда, који су донирали органе сина коме више није било помоћи и тако спасили четири живота.

Златну плакету за дечји подвиг добио је Никола Јечменица за спасавање друга кога је захватила ватра.

Поред њих, плакете је добило још 15 особа - дечак Никола Џони Ранковић за организовање хуманитараног концерта, полицајац Микица Ђикић за спасавење дечака испред локомотиве, Љиљана Перовић, доктор Иван Радић и професор Бошко Миловановић за помоћ најугроженијим сународницима на Косову и Метохији. Награду су добили и Зоран Илић, Ранко Пашић, Тарик Куруглић, Светозар Ћираковић, Томо Млађеновић, Јагош Шимун, Предраг Јанковић, Снежана Андрић и Гојко Ђурић.

Главни и одговорни уредник "Новости" Ратко Дмитровић рекао је да се данас 51. пут сви поклањају онима који су на коцку ставили живот да би помогли другима.

"Добитници признања били су у ситуацијама када су скакали у воду и ватру да спасу некога, а нису размишљали да заувек могу да остану у тој води или ватри", рекао је Дмитровић и поручио да је "то највише што човек може да да, изнад тога не може".

Први добитник награде је електричар из Скопља Максим Стојановић, који је 1963. спасао свој град неминовних пожара и голим рукама, кидајући жице, искључио струју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се