Читај ми!

Студенти о проблемима образовног система

Дефинисање услова за упис у наредну годину и реално одређивање броја ЕСП бодова, само је део мањкавости образовног система на које указују студенти универзитета у Србији.

На недавном састанаку с министром Јовановићем, академци су преко Студентске конференције универзитета Србије још једном указали на мањкавости образовног система и затражили што скорије дефинисање услова за упис у наредну годину студија.

Једно од отворених питања јесте продужена година. Реч је о томе да студенти који нису у року дипломирали студије уписују пету, такозвану "продужену" годину, и имају обавезу да плаћају школарину, пренете бодове на већини факултета.

"Ми ћемо у наредном периоду захтевати од факултета да не наплаћују поново слушање тих предмета, јер просто нема потребе да се они плаћају два пута", каже Милош Обрадовић, студент проректор Универзитета у Београду.

На наредних неколико састанака требало би да буде регулисано и питање вечитих студената.

"Заменик председника Парламента ће заједно са ректором и проректором за науку професорком Иванком Поповић радити на анализи колико студената заиста има тај проблем", каже Обрадовић.

Треба наћи модел и решити питање ниске пролазности на појединим предметима.

"Што се тиче слабе пролазности на Универзитету у Новом Саду, могу да кажем да на сваком факултету има предмета на којима је пролазност изразито мала", каже Игор Граић, студент продекан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Такође, потребно је реално одмерити број бодова потребан за упис године.

Председник Студентске конференције каже да студенти не траже да то буде 48, него да се тај број одреди на основу реалне процене колико један одличан студент може да савлада 80 одсто градива.

"Да видимо заиста кроз ту једну реевалуацију колико је оптерећење студената, какви су и колико распоређени ЕСП бодови по испитима, да видимо застерелост уџбеника и све оно што спада у реевалуацију, у реформи високог образовања у Србији", сматра Јеремић.

Ваља рећи и то да су и студенти и професори још у септембру прошле године послали захтев Министарству просвете да се формира радна група за израду новог Закона о високом образовању, јер је постојећи у пракси показао многе недостатке. За сада постоји само иницијатива.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво