Читај ми!

Иницијатива за пренос Теслиних остатака

Први заједнички састанак чланова Привременог органа са челницима СПЦ резултираће сутрашњим формирањем радне групе, која ће се бавити иницијативом за пренос остатака Николе Тесле да би се сахранили на платоу испред Храма Светог Саве.

Привремени орган Београда спреман је да подржи иницијативу о преносу земних остатака Николе Тесле на плато испред Храма Светог Саве, али постоје законски услови који претходно морају да се испуне, рекао је члан тог већа Никола Никодијевић.

Никодијевић је објаснио да је реч о сагласностима Града и Републике, али и породице, односно наследника.

"Спремни смо да подржимо иницијативу о преносу земних остатака Николе Тесле, али постоје законски услови који претходно морају да се испуне. Међу њима су посебне сагласности које треба да се прибаве, а надамо се да то неће трајати дуго", рекао је Никодијевић, а саопштено је из Беоинфа.

СПЦ и патријарх Иринеј пре два дана су на састанку са представницима Привременог органа Београда предложили да се земни остаци познатог научника пренесу у Храм Светог Саве, а тада је договорено да се у четвртак, 16. јануара формира радна група која ће поред тог разматрати још неколико питања у односима Цркве и Града.

На састанку са патријархом разговарало се и о статусу црквене библиотеке и изградњи нових цркава, а уочи првог састанка радне групе Никодијевић је рекао да ће се то тело бавити конкретизацијом свих покренутих питања између Цркве и Града.

Никодијевић је истакао да црквена библиотека располаже знатном грађом која превазилази капацитет простора у коме се налази и заслужује адекватнији простор за смештај тог културног блага.

"Ту је и потреба за урбанистичким планирањем храмова и цркава у новоизграђеним и стамбеним насељима чија је изградња у току и која ће бити предмет заједничког размишљања у новоформираној радној групи", навео је Никодијевић и додао да се нада да ће се у наредном периоду доћи до конкретних решења.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи