Читај ми!

Примена знања проблем за српске ђаке

ПИСА тест поново показао да наши ђаци лоше примењују знање стечено у основној и средњој школи. Србија је на 43. месту у конкуренцији 65 земаља, што је мали помак у односу на претходне године.

На последњем ПИСА тесту спроведеном прошле године, који тестира способност ученика да примене знање из основне сколе - наши ђаци и даље су испод међународног просека. Иако има малог помака у односу на претходне године, Србија је на 43. месту у конкуренцији 65 земаља. У региону, боље резултате од наших ђака - постигли су 15-годишњаци из Хрватске и Словеније.

Сваки трећи тестирани ученик функционално је неписмен-податак је који највише забрињава. Такав ученик уме само да просто репродукује научено, без инвентивности и способности да види даље и уради више. Једном речју-није довољно спреман за живот.

Координатор ПИСА тестирања у Србији Драгица Павловић Бабић каже да је ученицима тешко да направе било какав корак више ка повезивању, ка примени у различитим ситуацијама, ка некој могућности да се сналазе у комплекснијим ситуацијама, како животним, тако и образовним.

Ка европским образовним стандардима идемо преситним корацима. За херметичност и запарложеност наших школа одговорност деле сви учесници у образовном систему.

"Имате такве наставне програме који су такви какви су и које су наставници дужни да реализују и које су уџбеници дужни да испрате. Дакле, систем се хармионизовао да производи овакве резултате. Дакле, морате подићи све да бисте подигли резултате", истиче Драгица Павловић Бабић.

Да се отезало са реформама и променама и да нас чека много посла - свесни су и надлежни.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић каже да наше образовање више нема времена за грешке, јер више нема времена да њихово поправљање.

Назив овогодишњег извештаја - "Инспириши ме, подржи ме" - порука је, али и опомена.

Већу подршку ђацима министар обећава за следећи тест.

"Ја данас објављујем и почетак припрема за тестирање 2015. године. Гарантујемо да ће резултати бити значајно бољи", наглашава министар.

На ПИСА тестирању проверавале су се читалачка, математичка и научна писменост и способност решавања проблема.

Стручњаци подсећају да је читалачка способност често предуслов за успех у свим осталим областима. Понекад је за погрешно решење математичког задатка кривац само лоше прочитан текст изнад њега.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво