Дуга историја брода Бодрог

Аустроугарски брод Бодрог, с којег су 1914. испаљене прве топовске салве на Београд, чиме је отпочео Први светски рат, историчари су недавно открили на обали Дунава код Аде Хује. Тај брод је био ратни плен, три пута потапан и вађен из Дунава и Саве, а данас служи као пристан на Ади хуји.

Историчари су недавно на обали Дунава код Аде Хује открили 109 година стар аустроугарски брод Бодрог, с којег су 1914. испаљене прве топовске салве на Београд, чиме је отпочео Први светски рат.

Др Ратомир Миликић са Института за савремену историју каже да је у ноћи 28. јула 1914. године у 11 сати увече, неколико сати после објаве рата, управо са тог брода испаљена прва граната на Београд.

Аустроугарска оклопна топовњача Бодрог наредбу за напад чекала је усидрена у Земуну. После објаве рата допловила је до ушћа Саве у Дунав и одатле почела напад на Београд.

Испалио је прве гранате на Београд у првом светском рату, био ратни плен, мењао име и државе, три пута потапан и вађен из Дунава и Саве, а данас зарђао и разоружан служи као пристан на Ади хуји.

Тај брод који се нашао на челу машинерије великог рата скончао је уз обалу српске престонице коју је узалуд покушавао да освоји на почетку рата, али и у још страшнијем нападу на Београд 1915. године. 

Брод је потопљен 1918, две године касније извађен, преуређен и под именом Сава уврштен у морнарицу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У априлском рату, да не би пао непријатељу у руке, потопљен је 12. априла 1941, код Земуна. Усташе га извлаче из реке 1942. године.

Године 1944. брод поново иде на дно, овога пута реке Саве. Усташе су га потопиле код Славонског Брода. Извађен је 1952. године, ремонтован и још једном уврштен у речну флотилу нове државе. Из војне употребе повучен је 1959. године и до данас углавном је служио као пловећи пристан на Сави и Дунаву.

Министарство културе 2005. године прогласило га је културним добром и ставило под заштиту. Међутим, када је пре неколико година премесштен са обале Дунава код Новог Сада уопште се није знало где се усидрио овај законом заштићени брод. У муљу и жабокречини код Аде Хује пронашли су га историчари из Института за савремену историју и предложили да се претвори у пловећи музеј.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи