Читај ми!

Резултати анализе крви деце из Зајаче

Код 70 малишана од 75 из Зајече пала је концентрација олова у крви, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Родитељима деце којима је извршена анализа крви због бојазни да имају повишен ниво олова данас ће бити предати резултати.

У амбуланти у Зајачи родитељима деце, којој је, на иницијативу Министарства здравља анализирана крв, биће предати резултати урађених анализа.

Државни секретар Министарства здравља Периша Симоновић рекао је за РТС да је код 72 од 75 деце колико је пре годину дана и сада дало крв значајно смањење концентрације олова у крви.

"Радује и чињеница да ти резултати који су урађени над контролним бројем људи у Словенији су скоро исти са резултатима који су уређени код нас", наводи Симоновић.

Министарка здравља Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је за Пинк да је Проблем Зајаче велики и траје годинама.

Додала је да ће сваки родитељ добити писани резултат у коверти са списком мера за његово дете.

Ђукић Дејановић је оценила да је могуће предузети све мере превенције, редовне контроле и специјалне поступке и стилове живота за децу која ту морају живети.

На иницијативу Министарства здравља у Зајачи је обављено узорковање и анализа крви деце због бојазни да имају повишен ниво олова.

Анализе су рађене у Институту за медицину рада Србије "Др Драгомир Карајовић" ", уз супервизију референтне лабораторије у Словенији, због сумње да деца у крви имају олово због загађења.

У Зајачи ће тим поводом боравити државни секретар Министарства здравља Периша Симоновић, државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин, директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Драган Илић, и директор ИМРС "Др Драгомир Крајовић" Александар Миловановић.

Поред њих, објави резултата присуствоваће директор Завода за јавно здравље у Шапцу Милијана Поповић и директор Дома здравља у Лозници Зоран Николић.

Тим београдских стручњака из области токсикологије, предвођен директором ИМРС Миловановићем, обавио је систематски преглед деце 7. јула.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи