Читај ми!

Положај Срба у региону све гори

Годишњи извештај Напредног клуба о политичким правима српског народа указује да положај Срба у региону, не рачунајући Румунију и побољшање у Мађарској и Словенији, постаје све гори.

У последњих пет година положај 1,85 милиона Срба у региону, не рачунајући Румунију и благо побољшање у Мађарској и Словенији, постаје све гори, упозорили су представници Напредног клуба представљајући свој пети годишњи извештај о политичким правима српског народа.

Председник Напредног клуба Чедомир Антић констатовао је да је погоршање права Срба у региону последица настојања да се укине Република Српска, чињенице да је Црна Гора пред банкротом, да је у кризи уставно конституисање Македоније и да је Хрватска ушла у ЕУ.

"Упркос томе што је РС успела да се одбрани на многим пољима и што њени грађани показују велики степен одговорности на изборима и гласају за државотворне странке, очекујемо да ће 2014. година бити врхунац притисака на РС", казао је Антић.

Према његовим речима, и сама Србија неактивном политиком доприноси погоршању положаја Срба у БиХ, а то се посебно односи на српска права у Федерацији БиХ која су далеко испод права која уживају Бошњаци и Хрвати у РС.

Он је упозорио да је асимилацијом и укидањем права Срба суштински на губитку светска култура и баштина, и констaтовао да је тренутна ситуација у Србији само варљиви мир, налик пунском миру који је Рим наметнуо Картагини.

Антић је најавио да ће, с обзиром да су Срби подстакнути да се укључе у институције Приштине, од следеће године у истраживања Напредног клуба бити укључено и Косово-УНМИК.

У извештају Напредног клуба констатује се да у Црној Гори није решено питање статуса српског народа, да су појачани притисци на Митрополију црногорско-приморску, да нису регулисана питања држављанства, као ни просветна и културна права, пре свега употреба српског језика.

Нова Влада Србије је, како се констатује, прекинула политику подршке култури и просвети која је раније вођена према српском народу у Црној Гори.

Притисци на аутономију Срба у БиХ

Када је реч о Републици Српској и БиХ, у извештају се упозорава да су све јачи и учесталији притисци у правцу ограничавања аутономије српског ентитета, да је умањен интензитет односа између Србије и РС, као и да је појачана кампања против РС у делу медија у Србији.

У извештају се оцењује да је протекла година била несумњиво најтежа за српски народ у Хрватској, где није направљен помак у погледу повратка имовине, избеглица и прогнаника, остваривања права на пензије и прва на употребу матерњег језика.

Такође, ослобађање хрватских генерала пред Хашким судом, стална дискриминација Срба која долази из свих кругова јавности и неадекватна политика садашње Владе Србије допринели су веома лошим приликама у којима се налази српски народ у Хрватској.

Милан Динић из Напредног клуба истакао је да се у Хрватској институционализује антисрпска политика и да је сваког месеца могао да се забележи неки инцидент усмерен према Србима.

"У Хрватској постоји јасна тенденција да Срби прихвате оно што се десило над њима и 'Олују' прихвате као победнички догађај, а Хрватска је у ономе што назива самоодбраном заправо починила геноцид", рекао је Динић.

У извештају се констатује да је и у Македонији настављен прогон православне Охридске архиепископије, на шта држава Србија не реагује, да у Албанији постоји континуитет у непоштовању права око 30.000 Срба, који немају статус националне мањине, чак ни право на неалбанизована имена.

Асимилација Срба у Словенији и Мађарској

У Словенији се, како се наводи у извештају, наставља процес асимилације Срба, који још немају статус националне мањине, у Мађарској се, иако је то једина држава региона где је забележен пораст броја Срба између два пописа, мерама нове владе положај националних мањина погоршава, а највећи пробем је асимилација, односно немогућност да се очува културни и национални идентитет.

Румунија је, како је проценио Напредни клуб, једини светао пример у региону, јер у тој држави Срби уживају институционалну заштиту, интегрисани су у политичке структуре и имају активан културни живот.

Извештај Напредног клуба је, иначе, како истичу аутори, направљен на основу јавно доступних извештаја и докумената и без финансијске и логистичке помоћи Владе Србије или било које друге владе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво