Читај ми!

Стразбур: БИА мора да достави податке

Европски суд за људска права у Стразбуру наложио да БИА достави Иницијативи младих за људска права податке о броју прислушкиваних особа у Србији 2005. године. Иницијатива је 31. октобра 2005. године поднела захтев БИА о броју прислушкиваних грађана Србије током 2005, а БИА је одбила да их достави, с образложењем да је то државна тајна.

Иницијатива младих за људска права саопштила је данас да је Европски суд за људска права у Стразбуру донео пресуду којом је Безбедносно-информативној агенцији (БИА) наложено да достави податке о броју прислушкиваних особа у Србији током 2005. године, а које је тражила та организација.

Иницијатива наводи да пресуда представља велики подстицај за отварање питања доступности докумената којима располажу службе безбедности, које су се досадашњим поступањем представљале и у јавности перципирале као затворене институције, које не препознају право на слободан приступ информацијама и доступност информација јавности, као елементарну демократску институцију.

Пресудом је, сматра Иницијатива, постављен и основ за прецизно дефинисање члана 9. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који регулише услове под којима органи јавне власти могу да ограниче или искључе право на слободан приступ информацијама.

Иницијатива објашњава да је 31. октобра 2005. године поднела захтев БИА о броју прислушкиваних грађана Србије током 2005. године, а да је БИА одбила да их достави, с образложењем да то представља државну тајну.

Даље се објашњава да је интервенисао Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја да се ти подаци доставе, а да је БИА, уместо да поступи по његовом решењу, покренула управни спор пред Врховним судом Србије са захтевом да се решење Повереника поништи због незаконитости, што је Врховни суд одбацио.

Пошто Иницијатива, ни после захтева Влади Србије да обезбеди извршење решења Повереника није успела да дође до тих података, у новембру 2006. године обратила се Европском суду за људска права.

У саопштењу се додаје и да је БИА у допису Иницијативи 23. септембра 2008. године навела да не поседује тражену информацију, што је Суд окарактерисао као "неубедљив" одговор, с обзиром на природу информација, а посебно имајући у виду да је од почетка одбијала да достави те информације, користећи се изговором тајности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво