Читај ми!

Одложено полагање теста из математике

Полагање теста из математике за осмаке одложено је за сутра у 12 часова, јер је уписна комисија дошла у посед фотокопије једне од комбинација, рекао је за РТС помоћник министара просвете Зоран Костић.

Осмаци данас нису полагали теста из математике. Уписна комисија Министарства просвете дошла је у посед фотокопије једне од комбинација теста из математике, рекао је за РТС помоћник министара просвете Зоран Костић.

Он је рекао да ће ученици полагати тест сутра од 12 часова, али да неће бити извлачења комбинација, већ да ће бити одштампана резервна комбинација теста, која је раније припремљена, и да ће тестови на време бити достављени школама.

Председник те комисије Зоран Костић рекао је да је Републичка уписна комисија такву одлуку донела јутрос, будући да је дошло у посед фотокопије једног теста.

Он се извинио родитељима и деци због померања, али је истакао да је то била једина права и могућа одлука, будући да би у супротном дошло до нарушавања регуларности теста и бодовања. 

"Ми смо јуче поподне добили информације од родитеља, професора и новинара да постоји могућност, а синоћ смо дошли и до доказа, па смо јутрос донели одлуку да се полаже сутра", рекао је Костић, додајући да су докази прослеђени МУП-у и да се нада да ће починиоци бити брзо пронађени и прописно кажњени. 

Он је додао и да за јучерашње полагање српског није било доказа о нерегуларности, сем што су постојале приче, а та Комисија је добила неколико мејлова који су прослеђени Министарству просвете.

Костић је казао и да појављивање фотокопија није у интересу деце и да такве ствари треба да престану.

Он је осмацима на сутрашњем полагању пожелео пуно успеха, да покажу право знање и да упишу жељене школе.

Ове године је на тестирању 75 одсто непознатих задатака, док је 25 одсто делимично познатих са измењеним садржајем у односу на збирке.

Ученици не могу да "падну" на малој матури, али треба да имају што више поена, јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

Осми разред завршава 70.385 ђака и ове године малу матуру први пут полаже и око 1.200 одраслих полазника програма "Друга шанса".

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, коначни 25. јуна, а упис ученика у првом кругу предвидјен је за 8. и 9. јул.

Други уписни круг на преосталим слободним местима почиње 9. јула и траје до 12. јула.
У средњим школама има скоро 80.000 места, око 10.000 више него што је осмака.

Број коментара 83

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво