Читај ми!

Имамо ли право на самоодбрану

Недавни случај у београдском насељу Жарково када је Саша Б. убио провалника који му је усред ноћи упао у стан, у јавности покренуо расправу о тој теми. Притвор до 30 дана, који му је одређен, додатно је узбуркао страсти.

Случај Саше Б. који је убио провалника који му је усред ноћи упао у стан у београдском насељу Жарково, покренуо је расправу о тој теми. Њему је одређен притвор од 30 дана, који је у јавности додатно узбуркао страсти.

Закон у Србији на први поглед прилично је јасан. Уколико вас неко нападне, имате право на нужну одбрану која мора бити истовремена и сразмерно исте јачине као и напад. Међутим, да ли је одбрана била сразмерна, утврђује суд. Адвокати кажу да је танка граница између нужне одбране и њеног прекорачења и да није лако утврдити да ли је било могуће контролисати своје поступке у ситуацији када је страх велики, а угрожена и породица или имовина.

"Нико мирно не може гледати у три ујутру да се пробуди да види некаквог уљеза са шрафцигером. Ви уствари не знате где је крај његове бахатости, безумности и насилништва. Не можете знати да ли је неко дрогиран, да ли хоће да вас убије, силује жену, отме дете или покраде паре", истиче адвокат Божо Прелевић.

Када се такав предмет нађе у рукама српских тужилаца, посматрају, како кажу, целину догађаја - да ли је напад био противправан, а одбрана неопходна и истовремена. Прекорачење доказују када одбрана буде јача од напада.

Председник Удружења јавних тужилаца Горан Илић напомиње да српски кривични законик познаје једну ситуацију када до прекорачења нужне одбране дође услед тога што је онај ко је нападнут био раздражен и у стању препасти. "У том случају суд може да ослободи казне нападнутог без обзира што се ради о прекорачењу нужне одбране", додаје Илић.

Законска решења код нас одговарају стандардима у Европи. Свето право својине карактеристично је за Америку, па грађани те земље на различите начине могу да се одбране, без страха да ће због тога одговарати.

Професор Кривичног права Милан Шкулић наводи пример из САД од пре десетак година.

"Неки јапански студент практично грешком залутао код једног човека, мислећи да је нека журка у његовој кући или стану. Због слабог енглеског језика деловао је неразумљиво, човек се уплашио и убио га. Чак и тада он био ослобођен пошто се сматрало да је за то, где сматра да је угрожен он, односно његова породица", каже Шкулић.

Казна за прекорачење нужне одбране одређује се према кривичном делу које је почињено, па се прописује казна за убиство, покушај убиства, тешке или лаке телесне повреде. Као олакшавајућа околност у обзир се узима и ситуација којој је дело почињено.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво