Читај ми!

Дочек Српске нове године широм земље

Православна Нова година дочекана је свечано широм Србије, по трговима, ресторанима, а многи су славили у својим домовима у кругу породице. У Београду тачно у поноћ, почетак Нове године означен је звонима са Храма Светог Саве, а традиционални ватромет на Светосавском платоу обасјао је небо изнад престонице.

На Светосавском платоу, по сувом, али хладном и ветровитом времену, грађани су ноћас могли да се огреју уз кувано вино. У Храму Светог Саве викар патријарха, епископ хвостански Атанасије, служио је молебан за успешну и благословену нову 2013. годину.

Епископ хвостански честитао је грађанима Нову годину, истичући да се стара година упокојила, али да време није стало.

У Београду није било дочека на трговима, али је организован у многим ресторанима, кафанама и клубовима.

Око 15.000 Новосађана је на централном градском тргу дочекало Српску нову годину, у коју су ушли уз величанствен ватромет и музику популарног новосадског бенда "Гарави сокак".

Ватромет, музика, пољупци и добро расположење које су "Пилоти" поделили са Нишлијама, пратили су долазак 2013. године по старом календару. Неколико хиљада Нишлија окупило се на градском тргу да испрати стару годину. 

На северу Косова Српска нова свечано је дочекана у Косовској Митровици концертом на отвореном и у спортској хали у Лепосавићу, где је концерт одржао Емир Кустурица и његов "Но смокинг оркестра".

Са Србима са Косова и Метохије Нову годину по јулијанском календару дочекао је и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин који је присуствовао концерту у Лепосавићу, а потом је у Косовској Митровици грађанима честитао Нову годину.

У Косовској Митровици одржан је концерт на отвореном испред студентских домова, а грађане су забављали Милан Топаловић и Дарко Филиповић. Тачно у поноћ приређен је ватромет, а у Косовској Митровици се могла чути и пуцњава у ваздух из ватреног оружја.

Око десет хиљада људи дочекало је Српску нову годину на централном градском тргу у Крушевцу.

На великом платоу испред Споменика косовским јунацима приређено је велико народно весеље, а у поноћ грађанима се обратио глумац Милорад Мандић Манда. Трубачи су, по традицији, најавили ватромет.  

Неколико хиљада Краљевчана Православну нову годину дочекало је у центру града на концерту, који је организовала локална самоуправа.

Највеселије је било на Тргу Српских ратника, али се Нова година чекала и у ресторанима, кафићима и дискотекама. На тргу је било око 3.000 Краљевчана. Концерт је почео око 21 сат, а трајао је до два сата после поноћи.

Ватромет у Крагујевцу, Зрењанинци уз тамбураше

Око 1.000 младих Крагујевчана Српску нову годину дочекало је на Ђачком тргу, а весело је било и у многим угоститељским објектима, као и у домовима где је већина грађана дочекала 2013. годину по јулијанском календару.

Тачно у поноћ, са крова зграде Скупштине граде приређен је традиционални новогодишњи ватромет.

Да ли због хладноће, кише која је повремено ромињала или због умора након низа празничних дана, тек Зрењанинци нису испунили градски трг за дочек православне Нове године, као што је то био случај пре две седмице.

У програму су учествовале зрењанинске музичке групе, а они који су дошли на трг у Нову годину су ушли уз звуке тамбураша. У Храму успења Пресвете Богородице у Зрењанину молебан поводом Нове године служио је Његово преосвештенство владика банатски Никанор.

Прокупчани су и ове године, по традицији, православну Нову годину дочекали на Тргу топличких јунака, у центру града. За разлику од претходних година, овог пута није било звучних естрадних имена, већ су Прокупчане забављали локални музичари и трубачи из Бојника.

Иначе, на данашњи дан, Православне старокалендарске цркве прослављају три празника: Обрезање Исуса Христа, спомен на Светог Василија Великог и почетак грађанске (не црквене) Нове године, преноси Верска информативна агенција.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво