Читај ми!

Дивљи радио који је постао легенда

У Пајковцу код Варварина постојала је пиратска радио-станица чији се програм крајем шездесетих година слушао широм СФРЈ. Прича о пиратском радију је 1979. године преточена у филм "Радио Вихор зове Анђелију". У филму се појавио и власник радија Драган Јовановић Шумадинац, који своју популарност није искористио већ је остао да живи у свом родном селу.

Прича о пиратској радио-станици чији се програм емитовао из Пајковца, села у Општини Варварин, и крајем шездесетих година прошлог века слушао широм Југославије, преточена је 1979. године у филм Радио Вихор зове Анђелију. Уз познате глумаце Драгомира Чуму, Радоша Бајића, Наду Војиновић, појавио се и власник радија Драган Јовановић Шумадинац, који своју популарност није искористио већ је остао да живи у свом родном селу.

Драган Јовановић Шумадинац каже да га и данас у срце дира музика којом је почињао програм на свом радију. Програм Радио Шумадинца отишао је у етар давне 1968. године.

"Имао сам два грамофона и добру антену. Једна антена била је од брда до брда, 30 до 50 метара дужине, а висине преко 150", објашњава Јовановић.

У почетку се на фреквенцији 242 могла чути само народна музика, али пошто га нико није забрањивао ни ометао, Драган се одважио и огласио. Почео је да реемитује вести Радио Београда и испуњава жеље слушалаца. У послу му је помагала једино млада супруга са којом га је музика и спојила у време највеће популарности.

"Дневно нам је стизало и по 200 писама. Он је радио пре подне , а ја по подне", каже Драганова супруга Ружица Јовановић.

Програм Радио Шумадинца заувек је прекинула полиција 1975. године.

"Ја сам радио на Дан жалости када је умро Вељко Влаховић. Узели су ми предајник, а ја нисам хтео да им дам и све сам поразбијао", каже Јовановић, а његова супруга додаје да јој није било жао што су их затворили јер су цео дан пуштали плоче "а морало је од нечег и да се живи".

Прича о судбини најслушанијег дивљег радија инспирисала је Јована Живановића да напише сценарио за филм који је режирао – Радио Вихор зове Анђелију.

"Они су све сазнали од полиције, дошли и рекли: 'Ми смо дошли да снимимо филм'. Ја сам рекао: 'Нема проблема'. Били су текстописац, Мира Бањац, Драго Чума и Минимакс покојни код мене", присећа се Драган Јовановић.

Филм је почетком осамдесетих година био веома гледан, добио добре критике, а Драган Јовановић Шумадинац који је у завршним сценама секиром ломио своје плоче опробао се и као глумац. О том времену и данас са задовољством радо прича својим унуцима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара