Читај ми!

Подмићивање лекара или маркетинг?

Америчка фармацеутска компанија "Фајзер" оптужена да је подмићивала лекаре у Србији, Хрватској и још неколико земаља. Да би избегла суђење, компанија се нагодила да плати 60 милиона долара. Министарство нема сазнања да је "Фајзер" плаћао лекаре код нас.

Фармацеутски гигант "Фајзер" нагодио се са америчким властима да плати казну од 60 милиона долара због оптужби за подмићивање лекара у више земаља у Европи и Азији, међу којима је и Србија.

Према нагодби, компанија ће платити 45 милиона долара Комисији за хартије од вредности и берзе и 15 милиона долара Министарству правде.

Представници "Фајзерових" филијала у иностранству оптужени су да су подмићивали медицинске раднике и стране званичнике у Кини, Италији, Русији, Казахстану, Хрватској, Бугарској, као и Србији, како би повећали продају својих производа.

У пријави америчке Комисије за хартије од вредности и берзе наводи се да је фирма "Фајзер Србија" пласирала производе америчке компаније у Србији и Црној Гори посредством представништва чији је службеник платио пут на конференцију у Чилеу лекару из државне службе, у замену за повећану куповину "Фајзер" производа, преноси Фонет.

Руководиоци компаније "Фајзер Србија" сазнали су за тај споразум и отпустили продавца, али нису раскинули договор, пошто је лекар запретио да ће обелоданити случај, наводи се у пријави.

Комисија је поднела пријаву против "Фајзера" за кршење закона о корупцији у иностранству, због нелегалних исплата званичницима у више земаља, укључујући Србију, од 2001. до 2007. године.

Представници америчке компаније су трошкове предвиђене за подмићивање у многим земаља покушали да оправдају као легитимне, наводећи да је новац трошен за путовања, забаве и маркетинг, саопштиле су америчке власти.

Филијала компаније у Кини оптужена је да је направила посебан програм повластица који је омогућавао докторима да добијају поклоне на основу поена које су зарађивали преписујући лекове "Фајзера". У другим земљама, компанија је оптужена да је организовала окупљања за докторе који су преписавали највише лекова, преноси Хафинтон пост.

Да би избегао суђење, "Фајзер" је пристао на нагодбу, што је чинио и раније. Пре три године "Фајзер" је за неистинито рекламирање својих лекова платио 2,3 милијарде долара.

Министарство нема сазнања о "Фејзеру"

Министарство здравља саопштило је да нема сазнања о томе да је фармацеутска компанија "Фајзер" плаћала лекаре у Србији како би повећала продају својих лекова и да им се ниједан орган у вези с тим није обраћао.

У саопштењу се подсећа да су Правилником о оглашавању лека и медицинског средства из октобра 2010. године утврђени услови под којима се обавља оглашавање лека, односно медицинског средства.

Наведеним Правилником утврђено је да стручна јавност, односно здравствени радници који прописују лекове, не смеју тражити нити примати било какво материјално или нематеријално давање као подстицај за прописивање, издавање, набавку, односно потрошњу лекова.

Постоји и правилник који забрањује медицинским радницима да у оквиру радног времена које је одређено за пружање уговорених здравствених услуга, организују промоције, било да се ради о лековима, препаратима, врсти терапије или пословима и услугама које се не обезбеђују из средстава обавезног здравственог осигурања.

Портпарол Агенције за лекове и медицинска средства Србије Александар Туцовић рекао је да компанија "Фајзер" у Србији има регистрованих око 106 лекова и да представништво те компаније никада није спонзорисало било какве активности Агенције, нити њене стручњаке.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво