Село брани децу

Сви житељи села Црвенче, крај Пирота, траже да троје малишана, без родитеља, остане код деде и бабе. Ових дана са стрепњом очекују одлуку Центра за социјални рад, по којој би требало да буду смештени у хранитељску породицу.

Деца од четрнаест, десет и осам година из села Црвенче код Пирота, од рођења живе код бабе и деде, по оцу.

Одласку у хранитељску породицу се противе и деца, и баба и деда, али и мештани овог села, те су упутили апел за помоћ породици Антић.

Идеја о хранитељској породици, за децу је неприхватљива, јер у кући бабе и деде, како кажу, имају неопходне услове за живот, али и оно што има је много важније - њихову љубав.

Четрнаестогодишња девојчица, са сузама у очима, истиче да ће баба и деда умрети од туге, ако они оду.

Деца не желе у хранитељску породицу, кажу да им је добро код бабе и деде, који их чувају и брину се о њима од рођења.

Међутим, закон је неумољив: баба и деда имају 75, односно 79 година, па су из центра за социјални рад сматрали да због старости, нису више способни да брину о троје деце.

"Како смо их до сада чували у овим условима?", пита баба Викторија Антић, очајна и уплакана. "А социјално, ако се толико брине за нашу децу, нека да помоћ," каже седамдесетпетогодишња старица.

Имајући у виду да је децу мајка одавно напустила, а да је отац умро пре годину дана, формално правно решење је пронађено - старатељство је додељено тетки, а они су и даље остали да живе код бабе и деде.

Тетка, Славица Живковић, поручује социјалним радницима да питају децу како се она до сада бринула о њима, и како их је васпитавала.

Настојања деце да остану у дому у коме су одрасли, подржавају и мештани села Црвенче, који су потписали петицију и предали је центру.

Раде Николић, председник месне заједнице села Црвенче, истиче да ће мештани оспорити сваки покушај да деца оду из села.

"Блокираћемо пут и прилаз селу", каже Николић

У центру за социјални рад у Пироту, РТС је покушао да сазна каква ће бити судбина деце, међутим, директорка Марија Васић је на годишњем одмору, а у телефонском разговору, рекла је да је поступак у току, да стручни тим Центра ради на овом случају и да ће бити донето најбоље решење за децу .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво