Читај ми!

ЦЕРН-ов час физике у Београду

На директној вези са ЦЕРН-ом, за ученике средњих школа одржан међународни час физике честица на Физичком факултету. Учесници су изводили вежбе на основу реалних података добијених у једном од ЦЕРН-ових експеримената.

Међународни час физике честица на коме су ученици средњих школа изводили вежбе на основу података Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), одржан је на Физичком факултету у Београду. 

Оно што су урадили на предавањима и вежбама, средњошколци су проверили у директној двочасовној видео-конференцији са ЦЕРН-ом. Подразумевало се добо познавање и физике и енглеског језика. 

"Тема овог скупа је једна од најмодернијих грана у физици и то је пробудило жељу у мени и мојим друговима да дођемо овде и сазнамо нешто ново", каже Милан Крстајић, ученик трећег разреда Математичке гимназије. 

Јована Шево, ученица четвртог разреда Зрењанинске гимназије каже да би волела да студира физику. "Ово је била прилика да се упознам са радом на факултету, претпостављам да су и предавања слична", рекла је Јована.

Наших дванаесторо предавача и водитеља програма ангажовано је на ЦЕРН-овим пројектима. Неки од њих, попут Снежане, тамо раде докторате.

"Ученицима је приказан један мали увод у физику честица, преко физике акцелератора и детектора да би они могли да ступе у контакт са неким свакодневним истраживачким радом", каже Снежана Нектаријевић, докторанд Женевског универзитета.

"После тих анализа и правих изучавања честица које виде у тим догађајима, они праве одређене табеле, презентирају резултате и пореде их сасвојим вршњацима из целог света, који ових дана такође имају тај међународни час", каже Патар Аџић, руководилац српског тима у експерименту ЦМС у ЦЕРН-у.

Представљањем физике честица матурантима, професори желе да их наведу на истраживачки рад. А за, надамо се, још једну успешну генерацију физичара, видео-центар из ЦЕРН-а организовао је квиз и за најбоље припремио поклоне.

У манифестацији која се сваког марта одржава у 31 земљи света учествује више од 9.000 ученика.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 10. мар 2012, 14:47) - Milan [нерегистровани]

svaka čast

Ovo je jako lepa vest!