Читај ми!

Видео надзор за личну употребу

Према закону, аудио, видео снимци и фотографије не могу бити доказ у судском поступку. Иако је камера забележила радника у крађи, власник радње Милан Лазић изгубио спор у ваљевском суду.

Фотографије, звучни и видео снимци, према домаћем законодавству и према одредбама које штите људска права и слободе, не могу увек бити доказ у кривичном поступку.

Тако је власник једне радње у Ваљеву, иако је камера забележила његовог радника у крађи, изгубио спор у ваљевском суду.

Због сумње да га радник поткрада и да због тога има стални мањак, Милан Лазић је у својој радњи поставио видео камеру усмерену према каси.

Камера је забележила да радник ставља новац из касе у џеп, међутим, све је било узалудно. Основни суд у Ваљеву ослободио је радника оптужбе за проневеру.

"Шокиран сам да видео снимак није узет као доказ у поступку са окривљеним. Јасно се на снимку види како окривљени након продаје одређеног артикла ставља новац у фиоку. Кад купац изађе из радње он отвара фиоку и новац ставља у џеп. И то понавља два пута. Ако то није доказ, а јасно се види, онда не знам шта је доказ", каже власник радње Милан Лазић.

Адвокат окривљеног Милош Мандић каже да је неовлашћено снимање кажњиво.

"Устав и закон гарантују слободе и права грађанима у том смислу да нико неовлашћено не може снимати. Уколико би то радио, кршио би Уставом загарантоване слободе и права и то би довело до хаоса који би довео до напетости грађана - до узнемирења јавности", објашњава Мандић.

Снимак без сагласности

Суд је утврдио да видео снимак није доказ јер није направљен уз прећутну или изричиту сагласност окривљеног и није настао као вид општих безбедносних мера у радњи, него искључиво због сумње у окривљеног.

"У овом тренутку не могу да коментаришем предмет. Обзиром да је још увек поступак по редовном правном леку. Предмет је у Апелационом суду. Пресуђен је, што се тиче нас, а даљи поступак ће зависити од њихове одлуке", каже Љиљана Караћ, вршилац дужности председнице Основног суда у Ваљеву.

Постоје, међутим, ситуација када снимак може бити доказ на суду. Такав је снимак начињен на пешачкој зони.

"Уколико видео надзор не прати појединце без њихове сагласности, односно већи број неодређених лица, тада би такав снимак био употребљив и са становишта људских права и са становишта домаћег законодавства, као дозвољен", каже Саша Алексић, председник Одбора за људска права Ваљево.

Огорчен на пресуду ваљевског суда, Милан Лазић више нема запослених у радњи. Сам ради у две смене и сад је, и без видео надзора, сигуран да га више нико неће поткрадати.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи