Читај ми!

Европљанин који нас је волео

Задужбина и легат са именом Арчибалда Рајса, који ће стипендирати младе криминологе из Европе, основани су са циљем да повежу све људе који се баве животом и делом истакнутог великана, речено на свечаној академији у Београду.

Свечана академија "Арчибалд Рајс, Европљанин који нас је волео", одржана је у Коларчевој задужбини у Београду, у организацији Центара за стратешке пројекте, амбасаде Швајцарске и Завода за уџбенике и наставна средства.

О човеку који је голготу Првог светског рата одлучио да проведе у Србији и да са српском војском прође Албанију и Солунски фронт, говорили су Драгослав Бокан, амбасадор Швајцарске у Србији Ервин Хофер, епископ Јегарски Порфирије, Милољуб Албијанић и Владимир Божовић.

Према речима Божовића, планирано је оснивање легата, задужбине и награде с Рајсовим именом.

"Оснивање задужбине и легата са именом Арчибалда Рајса, који ће стипендирати младе криминологе из Европе, има за циљ да повеже све људе који се баве животом и делом овог истакнутог великана", рекао је Божовић.

Почетком Првог светског рата Рајс је добио позив Владе Србије да као представник швајцарске владе и неутрални посматрач истражи злочине аустроугарске војске почињене над Србима у Мачви и Подрињу.

Са српском војском и народом прешао је албанске планине и учествовао у пробоју Солунског фронта.

После рата је помагао у осавремењавању српске полиције, смештао је сирочад из Србије у швајцарска прихватилишта и користио познанства даевропску јавност информише о страхотама које су задесиле српски народ.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се