Читај ми!

Препорука Србији за ЕУ

Европска комисија предлoжила да се Србији додели статус кандидата за пријем у Унију. Датум преговора чим Београд постигне напредак у нормализацији односа са Приштином. Цветковић задовољан мишљењем Комисје.

Комесар за проширење Штефан Филе препоручио је да се Србији додели статус кандидата за пријем у Европску унију, док ће одлука о датуму почетка преговора бити донета накнадно, у складу са напретком дијалога Београда и Приштине.

"На основу напретка у спровођењу реформи, сарадњи са Хашким трибуналом и помирења у региону, предлажем да се Србији додели статус кандидата, уз претпоставку да Србија настави дијалог са Косовом и у доброј мери примени досад остварене споразуме", изјавио је Филе у Бриселу.

Филе је рекао да, поред тога, Европска комисија предлаже да се преговори о прикључењу покрену чим Београд постигне даљи напредак у испуњавању кључног критеријума, а то су даљи кораци у нормализацији односа са Приштином, "у смислу услова Процеса стабилизације и прикључења".

"То је једини приоритет, и он сам по себи представља потврду остварених реформи правосуђа, владавине права и других области од кључног значаја за испуњавање копенхашких политичких критеријума, рекао је Филе.

Премијер Мирко Цветковић, коме је шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер уручио мишљење Комисије, рекао је да је веома задовољан мишљењем Комисије и оценио да је препорука Брисела значајно признање Влади Србије.

"Ово мишљење показује да је Европска комисија препознала напоре које је Србија учинила и реформе које смо спровели", рекао је Цветковић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Цветковић је рекао да "ово није крај, али јесте значајан датум за ову Владу која је почела од нуле пре три године". Премијер је обећао да ће Влада наставити да ради на европским интеграцијама.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер оценио је да је данашњи дан веома важан датум у односима Европске уније и Србије.

Дежер је навео да је данас донео две добре вести - прва је да је Европска комисија предложила статус кандидата за Србију, а друга је да ће Србија добити датум када буде испуњен кључни елемент, а то је наставак дијалога с Приштином.

Услови које је ЕУ поставила Србији статусно су неутрални и оствариви, рекао је Дежер и истакао да "ништа од тога није ново" и да се "све може постићи" уз ангажовање Београда и Приштине и уз помоћ ЕУ.

Напредак уз наставак дијалога

У мишљењу Европске комисије наводи се да је Србија остварила значајан напредак у испуњавању политичких критеријума, да поседује обиман правни и институционални оквир за владавину права и заштиту људских права и мањина, који у целини одговара европским и међународним стандардима.

У мишљењу је речено да се спроводи далекосежна реформа правосуђа, као и да борба против корупције и организованог криминала даје резултате.

Србија је похваљена за остварење пуне сарадње са Хашким трибуналом, првенствено после хапшења Ратка Младића и Горана Хаџића.

У "мишљењу" се наводи и да Србија преузима све активнију улогу у регионалној сарадњи и подстицању трајног помирења у региону.

Када је реч о Косову, Европска комисија наводи да се, након првих резултата остварених у дијалогу, очекује се обнављање ангажмана Србије и брза примена до сада постигнутих договора.

Србија ће, сматра Комисија, морати да оствари даљи значајан напредак у побољшавању односа са Косовом и примени прагматичних и одрживих решења који ће олакшати животе грађана.

Говорећи о економији, Комисија истиче да је Србија је предузела важне кораке ка успостављању функционалне тржишне економије и постигла широк политички консензус о основама тржишне економије, уз већ остварени учинак на пољу примене економских реформи.

Комисија је похвалила напредак Србије у процесу усклађивања законодавства са стандардима које прописује Унија.

Број коментара 87

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво