Читај ми!

Препорука Србији за ЕУ

Европска комисија предлoжила да се Србији додели статус кандидата за пријем у Унију. Датум преговора чим Београд постигне напредак у нормализацији односа са Приштином. Цветковић задовољан мишљењем Комисје.

Комесар за проширење Штефан Филе препоручио је да се Србији додели статус кандидата за пријем у Европску унију, док ће одлука о датуму почетка преговора бити донета накнадно, у складу са напретком дијалога Београда и Приштине.

"На основу напретка у спровођењу реформи, сарадњи са Хашким трибуналом и помирења у региону, предлажем да се Србији додели статус кандидата, уз претпоставку да Србија настави дијалог са Косовом и у доброј мери примени досад остварене споразуме", изјавио је Филе у Бриселу.

Филе је рекао да, поред тога, Европска комисија предлаже да се преговори о прикључењу покрену чим Београд постигне даљи напредак у испуњавању кључног критеријума, а то су даљи кораци у нормализацији односа са Приштином, "у смислу услова Процеса стабилизације и прикључења".

"То је једини приоритет, и он сам по себи представља потврду остварених реформи правосуђа, владавине права и других области од кључног значаја за испуњавање копенхашких политичких критеријума, рекао је Филе.

Премијер Мирко Цветковић, коме је шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер уручио мишљење Комисије, рекао је да је веома задовољан мишљењем Комисије и оценио да је препорука Брисела значајно признање Влади Србије.

"Ово мишљење показује да је Европска комисија препознала напоре које је Србија учинила и реформе које смо спровели", рекао је Цветковић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Цветковић је рекао да "ово није крај, али јесте значајан датум за ову Владу која је почела од нуле пре три године". Премијер је обећао да ће Влада наставити да ради на европским интеграцијама.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер оценио је да је данашњи дан веома важан датум у односима Европске уније и Србије.

Дежер је навео да је данас донео две добре вести - прва је да је Европска комисија предложила статус кандидата за Србију, а друга је да ће Србија добити датум када буде испуњен кључни елемент, а то је наставак дијалога с Приштином.

Услови које је ЕУ поставила Србији статусно су неутрални и оствариви, рекао је Дежер и истакао да "ништа од тога није ново" и да се "све може постићи" уз ангажовање Београда и Приштине и уз помоћ ЕУ.

Напредак уз наставак дијалога

У мишљењу Европске комисије наводи се да је Србија остварила значајан напредак у испуњавању политичких критеријума, да поседује обиман правни и институционални оквир за владавину права и заштиту људских права и мањина, који у целини одговара европским и међународним стандардима.

У мишљењу је речено да се спроводи далекосежна реформа правосуђа, као и да борба против корупције и организованог криминала даје резултате.

Србија је похваљена за остварење пуне сарадње са Хашким трибуналом, првенствено после хапшења Ратка Младића и Горана Хаџића.

У "мишљењу" се наводи и да Србија преузима све активнију улогу у регионалној сарадњи и подстицању трајног помирења у региону.

Када је реч о Косову, Европска комисија наводи да се, након првих резултата остварених у дијалогу, очекује се обнављање ангажмана Србије и брза примена до сада постигнутих договора.

Србија ће, сматра Комисија, морати да оствари даљи значајан напредак у побољшавању односа са Косовом и примени прагматичних и одрживих решења који ће олакшати животе грађана.

Говорећи о економији, Комисија истиче да је Србија је предузела важне кораке ка успостављању функционалне тржишне економије и постигла широк политички консензус о основама тржишне економије, уз већ остварени учинак на пољу примене економских реформи.

Комисија је похвалила напредак Србије у процесу усклађивања законодавства са стандардима које прописује Унија.

Мишљење Европске комисије

Србија је остварила значајан даљи напредак у испуњавању политичких критеријума. Србија поседује обиман правни и институционални оквир за владавину права и заштиту људских права и мањина, који у целини одговара европским и међународним стандардима.

У последњих неколико месеци су усвојени кључни закони у складу са европским стандардима у области изборног законодавства, финансирања политичких странака и односа између парламента и независних регулаторних тела.

Спроводи се далекосежна реформа правосуђа. У току је процес ревизије реизбора судија и тужилаца, чији циљ је да исправи почетне недостатке у процедури реизбора.

Правни и институционални оквир за владавину права је свеобухватан, укључујући и области борбе против корупције и организованог криминала у којима су остварени први резултати.

Међутим, постоји одређени број недостатака у примени овог правног оквира, у вези са којима ће Србија морати да уложи веће напоре.

Што се тиче ситуације у вези са процесом Стабилизације и придруживања, Србија мора да буде похваљена за остварење пуне сарадње са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, хапшењем и изручењем последња два преостала оптужена, Ратка Младића и Горана Хаџића. Укупно, Србија је успешно испунила свих 46 захтева Хашког трибунала за изручење оптужених.

Србија преузима све активнију улогу у регионалној сарадњи и подстицању трајног помирења у региону.

Након првих резултата остварених у дијалогу са Косовом, очекује се обнављање ангажмана Србије и брза примена до сада постигнутих договора. Србија ће такође морати да оствари даљи значајан напредак у побољшавању односа са Косовом и примени прагматичних и одрживих решења који ће олакшати животе грађана.

Економски критеријуми

Србија је предузела важне кораке ка успостављању функционалне тржишне економије и постигла широк политички консензус о основама тржишне економије, уз већ остварени учинак на пољу примене економских реформи.

Успела је да одржи макроекономску стабилност током глобалне економске кризе. Развија се слободна тржишна утакмица између актера на тржишту. Економска интеграција са ЕУ је на високом нивоу.

Међутим, и даље је присутан један број структурних недостатака које ће Србија морати да реши како би била у стању да средњорочно изађе на крај са притисцима конкуренције и тржишном утакмицом у оквиру Европске уније.

Пословни амбијент је и даље ограничен неизвесном ситуацијом. Стране директне инвестиције су почеле да се опорављају током 2011. године. Упркос постепеном економском опоравку, незапосленост остаје на високом нивоу а социјална ситуација је и даље тешка. Неформална економија остаје велики изазов.

Законодавство ЕУ

Србија је остварила даљи напредак у правцу усклађивања свог законодавства са европским стандардима, нарочито на пољу царине, опорезивања, економске и монетарне уније, статистике, предузетничке и индустријске политике и закона који се баве предузећима.

Анализа напретка Србије у усклађивању са законодавством ЕУ показује да Србија генерално поседује добар административни капацитет и потенцијал да средњорочно преузме обавезе чланства у ЕУ.

Упркос напретку оствареном у последње време у више области, неопходни су даљи напори на усклађивању са законодавством ЕУ и његовој ефикасној средњорочној примени на пољу слободе кретања роба и радне снаге, услуга и капитала, јавних набавки, конкуренције, финансијских услуга, интелектуалне својине, информационог друштва и медија, безбедности хране, политике транспорта, енергетике, социјалне политике и запошљавања, транс-европских мрежа, регионалне политике, заштите потрошача и заштите здравља.

Србија се суочава са великим изазовима на пољу примене и спровођења закона. Мада је администрација генерално добро развијена и правосуђе пролази кроз значајну реконструкцију, неопходни су додатни напори на јачању капацитета за примену и спровођење законодавства ЕУ.

Биће потребни значајни и трајни напори да би се средњорочно преузеле обавезе чланства у областима заштите животне средине, пољопривреде и руралног развоја, правде, слободе и безбедности и финансијске контроле.

број коментара 93 Пошаљи коментар
(петак, 14. окт 2011, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Eu

Napred Srbijo! Napredak se malo primecuje i oseca...

(четвртак, 13. окт 2011, 10:44) - RD [нерегистровани]

Napredujemo...

Štefan File je došao da nam kaže da smo napredovali, da nam je sad, valjda, bolje nego što je bilo. Ja nisam primetio, ali ako on tako kaže, onda mora da je istina. Moramo verovati Evropi više nego svojim očima!

(четвртак, 13. окт 2011, 09:07) - anonymous [нерегистровани]

čika zmaj i EU

"Koje su to teške muke, kroz plot gledat u jabuke,
jabuke su tako blizu, skoro usta da zagrizu"
Jovan Jovanović Zmaj

(четвртак, 13. окт 2011, 08:41) - anonymous [нерегистровани]

re na Bravo samo napred..

Blago tebi ! Ti ces da zivis 200 godina. I ja bih voleo da sam zanesenjak.

(четвртак, 13. окт 2011, 07:21) - Milos Radenkovic [нерегистровани]

Nacionalizam

Postovani gospodine, los patriota nije onaj ko je otisao iz svoje zemlje,kao ni ostanak u svojo zemlji, takodje nema veze za rodoljubljem. Ima mali milon razloga zasto neko odluci da ode ili ostane, tako da ih je nemoguce cak i pobrojati. Ja cenim vasu resenost da ostanete i eventualnu sansu koja bi vam se pruzila na najbolji nacin iskoristite, kako za sebe , a istovremeno i u korist svoje zemlje. Dug je i tezak put od planova i zelja do realizacije, i ja vam unapred zelim puno uspeha na tom putu.

(четвртак, 13. окт 2011, 03:33) - put [нерегистровани]

Frustrirajuće

"Датум преговора чим Београд постигне напредак у нормализацији односа са Приштином."
Šta se to događa sa Srbijom i srpskim narodom. Zar smo toliko bedni i nesposobni za život da čekamo na mrvice EU kompanije.
Treba neko da nas povede i pokaže pravi put. Evropa to nije, jer nas drži u mraku i vezane od prve uvedene sankcije.

(четвртак, 13. окт 2011, 03:20) - Goran [нерегистровани]

Eurosrb

Svaka cast, veliki napredak za Srbiju.

(среда, 12. окт 2011, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

@Сјајно!

Јовке свака част на коментару, сада сам и ја за ЕУ. Куд ме заведоше пре, они који су против уласка у ову земљу Недођију.

(среда, 12. окт 2011, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

HAHA ima EU, ali nema datuma, zivimo kao u bajci, sveha ima osim istine :)

Neki izgleda i dalje veruju u bajke, kakva EU, zar nije ocigledna demagogija u svemu tome ?
Treba da organizujemo drustvo i drzavu, da neke korisne vrednosti uvedemo kao prioritetne, a ne da se zamlacujemo bajkama.

(среда, 12. окт 2011, 23:06) - anonymous [нерегистровани]

Bravo,samo naprijed

Izvjestaj evro komisije je objektivan.Samo uporno treba nastaviti.To je jedina sansa za opsti napredak,a narocito za mlade ljude.Zato bravo predsednice Tadicu ,koji je najzasluzniji za napredak u pravcu EU.
Nadam se da ce ovo prepoznati vecina normalnih ljudi u Srbiji.