Нобел дели Београд, љути Брисел

Европске институције одлуку Србије о бојкоту доделе Нобелове награде за мир оцењују као лош сигнал. Бојкот уручења награде оштро критиковале невладине организације и поједине политичке странке у Србији.

Због одлуке Србије да не присуствује уручењу Нобелове награде за мир кинеском дисиденту Лију Сјаобоу негодују европске институције, уз образложење да би требало да држава која тежи чланству у Европској унији буде привржена европским вредностима.

Портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа, Анђела Филоте, рекла је у Бриселу да је заједничка одлука 27 чланица ЕУ да присуствују церемонији доделе Нобелове награде, и да ће та порука бити пренета властима у Београду.

Према њеним речима, могуће је да ће и током сутрашњег састанка комесара Филеа са председником Владе Србије Мирком Цветковићем бити поменуто и то питање.

"Врло пажљиво пратимо сва дешавања у Србији, посебно она у вези са политичким критеријумом који је кључан за препоруку Комисији о томе да ли је једна држава спремна или није да започне претприступне преговоре", рекла је Филоте.

Она је додала да је сувише рано да би се могло рећи да ли таква одлука Србије може негативно утицати на мишљење Комисије о њеној кандидатури за чланство.

Критике на рачун власти у Београду стигле су и из Европског парламента, чији представници одлуку Србије оцењују као лош сигнал.

"Намера Србије да бојкотује доделу награде за мир представља врло лош сигнал који у Брисел стиже из Београда. Са становишта земље која се налази на путу ка чланству у ЕУ, Србија мора да зна да ће реакција Уније бити негативна", изјавио је за радио Дојче веле председник Одбора за југоисточну Европу Европског парламента Едвард Кукан.

Оштре критике из Србије

Осим негативних реаговања из ЕУ, одлука да Србија практично бојкотује уручење Нобелове награде кинеском дисиденту и борцу за људска права изложена је оштрим критикама и у Србији, где се огласило више невладиних организација и неке политичке странке.

Преиспитивање те одлуке затражили су од Владе Србије Београдски центар за људска права, Центар за практичну политику, Фонд за хуманитарно право, Комитет правника за људска права, Хелсиншки одбор за људска права, Грађанске иницијативе и Форум писаца.

"Доношењем такве одлуке, вођство Србије показује да не разуме савремене међународне односе, омаловажава људска права и даје примат уценама, а не вредностима које су признате у целом свету", наводи се у заједничком саопштењу невладиних организација.

Председница Фонда за политичку изузетност и Спољнополитичког савета Министарства спољних послова Соња Лихт рекла је да је поштовање људских права и осталих европских вредности део вредносног опредељења, захваљујући коме је садашња владајућа коалиција у Србији дошла на власт, па да је зато одлука да се бојкотује церемонија у Ослу погрешна.

Одлуку да представник Србије не присуствује додели Нобелове награде за мир критиковале су и неке странке: Либерално-демократска партија, Српски покрет обнове и Лига социјалдемократа Војводине.

Односи са Кином највиши национални интерес

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић јуче је, објашњавајући одлуку да представник Србије не присуствује церемонији доделе Нобелове награде, изјавио да Србија посвећује изузетну пажњу заштити људских права, али да њени односи са Кином представљају највише националне интересе.

Норвешки Комитет за доделу Нобелове награде саопштио је јуче да Кина и још 18 земаља нису прихватиле позив да присуствују церемонији доделе Нобелове награде за мир кинеском дисиденту Лију Сјаобоу, која се одржава у петак.

Осим Кине, додели неће присуствовати ни представници Русије, Србије, Казахстана, Колумбије, Туниса, Саудијске Арабије, Пакистана, Ирака, Ирана, Вијетнама, Авганистана, Венецуеле, Филипина, Египта, Судана, Украјине, Кубе и Марока, навео је Нобелов комитет.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво