Караџић прави проблеме

Бошњачка културна заједница Муамера Зукорлића жели да преузме Национални савет Бошњака, ради отварања питања те националне мањине у Србији, рекао министар Светозар Чиплић. Министар оценио да нема дилеме да ли ће бити одржана "Парада поноса" и навео да је ове године безбедност далеко већа.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић изјавио је да Бошњачка културна заједница, чији је лидер Муамер Зукорлић, жели да преузме Национални савет Бошњака, ради отварања питања те националне мањине у Србији.

Чиплић је, у емисији Око на Радио-телевизији Србије, рекао да Бошњачка културна заједница нема већину за формирање Националног савета Бошњака, јер је на изборима у јуну добила 17 од 35 мандата, као и да нема право да преузме два мандата са друге изборне листе.

"Рачунало се да ће се са натполовичном већином освојити власт", рекао је Чиплић и додао да резултати избора за Национални савет Бошњака, после избора у јуну, "нису никоме" били спорни, али да су упркос томе представници Бошњачке културне заједнице тражили и два мандата са друге листе. Чиплић је тај њихов захтев оценио као "политички".

Министар је подсетио да, по закону, преостаје још три месеца за формирање Националног савета Бошњака или ће бити расписани нови избори.

На јунским изборима, Бошњачка културна заједница, чији је лидер муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, освојила је 17 од 35 мандата у Националном савету Бошњака, али тврде да су добили још два мандата, тако што су им пришла два одборника са изборне листе Бошњачки препород.

Бошњачка листа, коју подржава Странка демократске акције Сулејмана Угљанина, освојила је 13 мандата, а листа Бошњачки препород, коју подржава Санџачка демократска партија, освојила је пет мандата.

Бошњачка листа и Бошњачки препород бојкотовали су конститутивну седницу Националног савета Бошњака, на којој је Бошњачка културна заједница муфтије Муамера Зукорлића формирала тај савет.

Министарство за људска и мањинска права није, међутим, признало да је Савет формиран, тврдећи да је за конституисање националног савета потребна верификација најмање две трећине мандата, што у случају Бошњака није урађено.

Већа безбедност учесника "Параде поноса"

Министар Чиплић је рекао да нема дилеме да ли ће "Парада поноса" бити одржана у Београду и навео да је ове године безбедност далеко већа, а да претњи има знатно мање.

Чиплић је рекао да је ове године, пре три месеца, успостављена добра сарадња са организаторима, како би се припремио скуп који је најављен за 10. октобар.

Та сарадња, према његовим речима, подразумева "неку врсту политичке логистике" према политичким странкама, а састављено је и Координационо тело које чине представници ресорног министарства, МУП-а, Министарства правде, заштитника грађана, тужилаштава и скупштинског Одбора за безбедност.

"Ми као тим припремамо 'Параду поноса' и нема дилеме да ли ће она бити одржана, јер је ове године атмосфера знатно измењена", казао је Чиплић.

Коментаришући оставку државног секретара Министарства за људска и мањинска права Марка Караџића, Чиплић је рекао да је оставка, пре свега, лични чин и указао на то да Караџић "није први ни последњи државни секретар који је поднео оставку".

"Формиран је тим државних секретара и помоћника министра који решава проблеме. Нажалост, показало се да он не припада онима који решавају, већ прави проблем", казао је Чиплић.

На питање како коментарише то што је Караџић навео да се за оставку одлучио зато што није задовљан начином на који се третирају људска и мањинска права и његов рад на томе, Чиплић је рекао да је неопходно да свако поштује своје надлежности.

"Кад водите политику Владе и ресорног министарства, морате да поштујете своје надлежности, а ако неко има другачији предлог и идеју, може да га изнесе, а ако не постоји слагање може отићи...", казао је министар Чиплић.

Караџић је прошле недеље затражио од Владе Србије да га разреши дужности, јер му је, како тврди, ускраћено да се на професионалан начин бави својим послом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво