У Србији се не крше људска права

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић демантује тврдњу Реис-ул-улеме Мустафе Церића да се у Србији крше људска права Бошњака. Церић поновио оптужбе на рачун Београда.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић одбацио је тврдњу Реис-ул-улеме исламске заједнице Босне и Херцеговине, Мустафе Церића, да се у Србији крше људска права, посебно права Бошњака.

Министар Чиплић је навео да то није само став Владе Србије већ и став свих надлежних органа Уједињених нација. 

Чиплић је нагласио да су, од 5. октобра 2.000. године, део демократске власти у Србији увек биле и бошњачке партије и подсетио да су двојица министара актуелне Владе, Бошњаци.

"Отуда је потпуно нетачно да постоје у Србији угрожавања људских права, а посебно да постоје угрожавање права Бошњака", рекао је Чиплић и  истакао да Национални савет Бошњака са Министарством сарађује одлично.

"Све проблеме које имају Бошњаци, а који се иначе не разликују од проблема других националних савета, решавамо. И ти проблеми нису системске природе, ти проблеми су везани за свакодневни живот", закључио је Чиплић.

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић оценио је да посета Мустафе Церића Санџаку има пре свега политичку конотацију.

"Незапамћено је да верски поглавар друге државе дође у један град и у таквој једној средини изнесе некакве неодговорне и неодмерене изјаве о кршењу људских и верских права", рекао је Зилкић Танјугу.

Зилкић, који је Тутинац, каже да је убеђен да ниједан његов суграђанин не дели Церићево мишљење.

Реис-ул-улема Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић и муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић поново су вечерас у Новом Пазару оценили да се у Србији крше људска права Бошњака.

"Ми Бошњаци и муслимани Балкана смо један народ, живимо једним срцем и душом и нико нас неће раставити, поручио је Мустафа Церић из Новог Пазара и истакао да званични Београд треба да обезбеди демократију за све грађане у Србији. Истакао је да "Бошњаци не траже ни више ни мање од осталих народа".

Церић је критиковао и "маћехински однос" Сарајева према санџачким Бошњацима, истакавши да се Сарајево не може понашати "као да га се не тиче шта се дешава у његовој средини и у околини".

Церић је присуствовао академији матураната "Гази Иса-бег Исаковић" медресе, која је одржана на Градском тргу у Новом Пазару. 

Мустафа Церић, који је у понедељак започео тродневну посету Санџаку, разговарао је данас са председницима санџачких меџлиса, главним имамима, професорима медресе, вероучитељима и свим запосленим у Исламској заједници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво