Церић у Санџаку

Реис-ул-улема Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић започео тродневну посету Санџаку. Скуп присталица Исламске заједнице у Србији одржан у централној џамији у Тутину. Полиција из безбедносних разлога забранила скуп у том граду. Звиждуцима пропраћен долазак реиса Церића у Тутин.

Мустафа Церић, реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине, започео је тродневну посету Санџаку. Церића је у Мешихату Исламске заједнице у Србији у Новом Пазару примио главни муфтија Мешихата Муамер Зукорлић.

Мустафа Церић је, након протоколарне посете Новом Пазару, продужио за Тутин где је претходног дана полиција забранила окупљања на отвореним јавним местима због могућег сукоба присталица две сукобљене Исламске заједнице на овим просторима.

Због тога је одржан скуп у Централној џамији у Тутину, мада су присталице реис-ул-улеме Исламске Заједнице Србије Адема Зилкића звиждуцима пропратиле долазак врховног верског поглавара Босне и Херцеговине.

Иначе, у улици која води ка централној џамији и бочним прилазима био је присутан велики број верника обе исламске заједнице али су јаке полицијске и жандармеријске снаге спречиле евентуалне сукобе.

Првог дана посете, реис-ул-улема исламске Заједнице БиХ Мустафа Церић посетиће и Дугу Пољану и Сјеницу.

Јединство упркос свему

Реис Церић рекао је верницима у Тутину да "не постоји сила која ће их раздвојити од Босне".

"Ми смо једно, нема силе која ће нас раздвојити. Ја сам до сада мислио да се у Србији не крше права Муслимана, али сам се данас у Тутину уверио да то није баш тако", рекао је Церић пред неколико стотина верника у дворишту централне џамије у Тутину.

Церић је поручио и да није случајно што ових дана у Србију долази потпредседник САД Џозеф Бајден и да ће му "пренети своје мишљење о начину живота у Тутину и Санџаку".

Реис-ул-улема каже да је уверио у раније оцене муфтије Зукорлића да се у Србији "крше људска права, нарочито муслимана".

Скуп је одржан у централној џамији, уз велико обезбеђење полиције и жандармерије, јер је решењем Министарства унутрашњих послова и Полицијске управе забрањен раније најављени дочек на Градском тргу, из безбедносних разлога.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић оценио је да данашња слика Тутина говори више од речи. "Улице Тутина данас су декорисане кордонима полиције, ова слика је намењена неком другом, а не нама. Ми нисмо људи који ће продати веру за вечеру и нећемо силом одговарати на силу, јер слабост је одлика екстремиста", рекао је Зукорлић верницима.

Зукорлић је додао да ће се Бошњаци залагати за пут Србије ка Европској унији. "Ово је наша домовина, наш Санџак и наша Србија. Ми ћемо натерати Србију нашом упорношћу да буде демократска, проевропска држава, ма колико јој то лоше ишло", истакао је Зукорлић.

Њихово обраћање пратили су звиждуци, сирене и повици присталица супростављене Исламске заједнице Србије, на чијем челу је реис Адем Зилкић.

На улицама Тутина и даље су присустне јаке полицијске снаге под пуном опремом за разбијање демострација. Због високог ризика ђаци у тутинским основним и средњим школама данас немају наставу.

Церић: Редовне активности

Мустафа Церић требало би, у оквиру тродневне посете, да посети Сјеницу, Нови Пазар, Нову Варош, Пријепоље и Прибој, најавио је раније главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић.

Исламска заједница у Србији је део Ријасета у БиХ. Са друге стране Исламска заједница Србије није део тог Ријасета, него је изабрала свог реиса Адема Зилкића.

Муамер Зукорлић је оценио да је предстојећа посета Церића значајна и због раскола међу верницима две исламске заједнице у Санџаку.

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић упутио је раније писмо Церићу да не долази у посету Санџаку све док се не стекну минимални услови мира за његов долазак.

Зилкић је том приликом упозорио Церића да његова посета може да има "крвав епилог".

Адем Зилкић је Церићу упутио писмо након рањавања председника Сабора Исламске заједнице Санџака Мустафе Макића.

У покушајима да успоставе контролу над што више објеката и институција припадници две исламске заједнице су се више пута физички сукобљавали.

У сукобу представника супростављених заједница у Тутину су прошле године повређене две особе из ватреног оружја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво