Незадовољство због доласка Бајдена

Представници ДСС-а, Нове Србије и неколико невладиних организација, протестујући против посете потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду, подсетили су на његове раније изјаве. Бајденова политика, како сматрају, супротна интересима Србије. Други човек САД не долази са добрим намерама, наводи Томислав Николић.

Педставници Демократске странке Србије, Нове Србије и неколико невладиних организација предали су Министарству спољних послова изјаве потпредседника САД Џозефа Бајдена, дате током и после НАТО бомбардовања Југославије, као део протеста због његовог доласка у Београд.

Председник Извршног одбора ДСС-а Јован Палалић рекао је новинарима испред зграде Министарства да су министру Вуку Јеремићу предата докумената која указују "шта је говорио и какву је политику водио потпредседник САД Џозеф Бајден".

"Убеђени смо да су изјаве и политика коју је водио Џозеф Бајден дубоко супротна интересима Србије и српског народа. Подршка тој политици довела је до бомбардовања Србије и отцепљења Косова", навео је Палалић.

Палалић је навео да ће долазак Бајдена у Београд следеће недеље бити прожет "новим притисцима на Србију како би успоставила добросуседске односе са Косовом".

Како је рекао, Србија је одлуком Скупштине војно неутрална и "нема шта да тражи у организацији која је бомбардовала Србију и Републику Српску, која је окупирала Косово и Метохију и подржала независност те лажне државе".

Николић: Бајден нема добре намере

Лидер Српске напредне странке Томислав Николић сматра да ће посета потпредседника САД Џозефа Бајаден бити "куртоазна", уколико није променио политички и општи став према Србији.

"У неким нормалним околностима посета потпредседника САД за сваку државу која има нормалне дипломатске односе велика је част, међутим, персонално Бајден није личност која је по добру остала упамћена међу Србима", рекао је Николић новинарима у Парламенту.

Николић сматра да ће Бајден властима у Београду поставити додатни услов који води индиректном признавању Косова и Метохије. Мислим да је Бајден саставни део такозване независне државе Косово и стога сматрам да у Србију не долази са добрим намерама", оценио је Николић.

Шеф Нове Србије Велимир Илић сматра да ће Бајден Србију "мало похвалити, мало истаћи да нешто није добро, а да у суштини од посете Србија неће имати ништа".

Други човек Беле куће, Џозеф Бајден у понедељак почиње балканску турнеју, која обухвата посете Београду, Приштини и Сарајеву, што, како су навели званичници 100 дана старе администрације Барака Обаме, представља сигнал да ће Балкан и у наредном периоду "остати у фокусу" интереса Вашингтона.

Званичници и аналитичари у Београду и Сарајеву прилично су резервисани око могућих резултата посете Обаминог заменика, пре свега због питања статуса Косова и међуентитетских проблема у Босни, док ће Бајдена једино на Косову дочекати неподељене симпатије тамошњих лидера, који су његов долазак унапред прогласили за "историјски".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво