Дечани на поштанским маркама Косова

Косовска пошта издала маркице на којима се налази слика манастира Високи Дечани. На интернет презентацији косовске поште изостављено да је оснивач Дечана српски краљ Стефан, по манастиру назван Дечански, и да је манастир део српске културне баштине.

Од прошле седмице манастир Високи Дечани се налази на поштанским маркицама косовске поште, које је издало Друштво филателиста Косова.

На интернет презентацији косовске поште наводи се да је манастир архитектонско благо Косова, али не и да је оснивач Дечана српски краљ Стефан, по манастиру назван Дечански.

Срце српске културе 

Манастир Високи Дечани многи називају историјским срцем српске културе. То је први манастир у Метохији и на Косову који је уписан у УНЕСКО-ову листу светске културне баштине.

Подигнут је у 14-ом веку, у време процвата српске средњовековне државе, а не у 13-ом како стоји у пропратном тексту на интернет презентацији поште Косова поводом објављивања серије маркица Манастир Дечани.

О томе да је светиња изузетно дело црквене архитектуре и зидног сликарства свакодневно казују монаси најбројнијег мушког манастира Српске православне цркве.

"Манастир Високи Дечани је највећи и најбоље очувани храм из времена Немањића, и по својој архитектури и уметничким делима представља можда нешто најлепше што је створила српска рука и оставила у наслеђе генерацијама", рекао је протосинђел Сава Јањић.

Министар културе Небојша Брадић рекао је да маркице није издала српска држава и да можемо да упутимо протест.

"Ми не можемо да повлачимо маркице, можемо да штампамо нове које уважити реалност и неће фалсификовати стварност. Очекујемо да ће поште Србије направити једну серију поштанских маркица, споменика који предствљају светску културну баштину Србије", нагласио је Брадић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво