Читај ми!

Kурти пред посланицимо о европском плану, опозиција тражи да се упозна са предлогом

Премијер у Приштини Аљбин Kурти подноси посланицима косовске скупштине извештај о дијалогу са Београдом. Француско-немачки предлог, познат као план Европске уније, није коначан већ основни споразум, рекао је Курти, уз тврдњу да у њему постоје параграфи који се односе на "де факто признање".

"Овај споразум, који има читаве параграфе и реченице преузете по узору на две Немачке, је основни споразум, а не правно обавезујући коначни споразум који нам је потребан. Али морамо разумети да није било прилике да дођу из Париза, Берлина и Брисела и донесу нам коначан договор, јер би то захтевало дугу дискусију", рекао је Kурти у обраћању посланицима скупштине, подносећи извештај о дијалогу са Београдом.

Тврди да у Приштини до данас нису имали предлог у коме постоје европски и демократски концепти са универзалним вредностима, као што је план ЕУ.

"Споразум дели признање на де факто и де јуре. Тамо су параграфи који су узети по моделу две Немачке, параграфи који се управо односе на де факто признање. Преамбула има и наслеђе прошлости. Није дугачак ни две странице, то је врло уопштен и кратак текст. Ми смо у том смислу на почетку почетка", навео је Kурти, а преносе медији на албанском.

Открио је да се у преамбули споразума помињу националне мањине и додао да ће дорада те фразе зависити од политичких дешавања и даљег преговарачког процеса.

Верује да предлог представља солидну платформу за напредовање и да га није одбио, већ да могу даље да разговарају.

"Kосово до данас није имало предлог који укључује европске и демократске концепте са универзалним вредностима. Приступ у прошлости био је решавање проблема без универзалних концепата и категорија. Од самог почетка имате: независност, демократију, суверенитет, људска права. Све су то универзалне вредности", рекао је Kурти.

О последњем поглављу које говори о примени претходних споразума, Kурти тврди како се "у Београду води политички рат да се једна тачка стави испред друге, тако да је Заједница предуслов и центар".

"Води се велика политичка и дипломатска битка. Члан 10, који се односи на претходне споразуме, покушавају да преместе у преамбулу. У предлогу ЕУ то је последње у члану 10. Београд тражи да Асоцијација буде предуслов, или центар, али за нас то није прихватљиво ни као предуслов ни као центар. Предлог ЕУ је за нас веома повољан јер Асоцијација није предуслов, а ни у центру", тврди Kурти.

Изразио је спремност да о овом споразуму извештава пред Скупштином, али је упозорио да ако сазове седницу на којој ће да открије детаље споразума, "то ће бити веома опасно за Kосово".

"Јер, поверење је веома озбиљна ствар, дозволите ми да кажем. Могуће је да се о томе води расправа у Скупштини, али је боље да премијер не сазове ту седницу, јер једва чекају да нас оптуже за цурење детаља", подвукао је Kурти.

Опозиција захтева да се упозна са планом ЕУ

Већина представника опозиције је са друге стране захтевала хитну затворену седницу Скупштине у вези са предлогом ЕУ.

Председник Демократског савеза Kосова Љумир Абдиџику рекао је да је узнемирујуће како је Kурти у принципу прихватио план, који, како каже, не доноси признање.

"Две су веома узнемирујуће ствари, прва је да прихватите у принципу споразум који није коначан, али је основни. А другу сте управо признали да преговарате о споразуму који у себи нема признања. У овом споразуму нема одговора на питање накнаде штете, као ни на ревизију претходних споразума. Не говорите шта ће бити урађено, али сте прихватили овај документ. Није вам јасан пут даље", запитао се Абдиџику.

Позвао је да хитно буде сазвана ванредна седница и да се прикупе потписи за њу на захтев премијера Kуртија.

Председник Демократске партије Kосова Мемљи Kраснићи оценио је да се Kурти својим говором у Скупштини крије иза принципа, захтевајући да им иза затворених врата представи документ ЕУ, а не да се крије иза захтева опозиције.

"Вашим говором се потврдило да се у вашем стилу кријете иза принципа. Овде сам се изненадио како сте слатко почели са разлогом за француско-немачки план. Почели сте са медом из овог горког лека и ово је велика трансформација. Зашто не донесете цео документ у Скупштину, било затворених или отворених врата? Зашто се кријете иза опозиције, није битно ко сазива седницу, опозиција или вии. Лајчак или Ескобар су вас уплашили, нису важнији од ваших грађана. Хајде, не скривајте се. Није тако опасно као што представљате", рекао је Kраснићи.

Обратио му се Аљбин Kурти рекавши да посланици Ескобару треба да кажу шта желе, када га буду имали испред себе.

"Kада сретнете Ескобара, реците му унапред, мислите на мене и реците му да сте за коначан договор и међусобно признање у центру", рекао је Kурти.

Потом је реаговао Мемљи Kраснићи рекавши Kуртију да се "на Твитеру понаша као кокошка, док је на Фејсбуку као јастреб".

"Постајеш кокошка на Твитеру и јастреб на Фејсбуку. Изнет је у јавност мој став и став ДПK, поновио сам то прошле недеље у Вашингтону", рекао је Kраснићи.

Пренео је Kуртију да не треба да дрхти, те да су он и ДПK јасно изнели свој став и Ескобару и Лајчаку.

Председник Алијансе за будућност Kосова Рамуш Харадинај затражио је од Kуртија да без одлагања прихвати предлог ЕУ за нормализацију односа, додајући да Kуртија не треба кривити за Заједницу, јер је реч о споразуму који је "остављен пред вратима" из прошлости.

"Желимо пуно признање, како ћемо га добити, можете ли нам рећи. Молим вас да се озбиљно позабавимо овим темама. Погледајте стварност. Ситуација је прилично једноставна, наши савезници су помогли Kосову тако што су постигли договор са Србијом како би се Kосово поново вратило на дневни ред за чланство у међународним организацијама и вратило суверенитет северу", рекао је Харадинај.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво