Читај ми!

Хил: Србија треба да пређе завршни део пута на Запад

Амбасадор САД Крисофер Хил каже да Србија треба да уради оно што је у њеном интересу и да не сумња у искреност њеног руководства, кад јасно изражава жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад.

Кристофер Хил је на годишњој генералној скупштини Америчке привредне коморе, рекао да се усуђује да тврди да ће ЕУ, најзначајнији геополитички пројекат у последних пет векова, остати недовршен док Србија и остале земље Западог Балкана не буду потпуно интегрисане у политичке и привредне структуре Уније.

Амбасадор САД је нагласио да Србија треба да се одлучи да учини оно што је у њеном најбољем интересу. Нагласио је да његово уверење расте да ће се Србија управо из тих разлога придружити другима.

"Време је да Србија постане део те споне слободних земаља", додао је Хил.

Амерички амбасадор је казао да се Србија дуго супротставља санкцијама и да су сви разумели њену поруку.

"Истиче време за придруживање санкцијама"

"Али, мада за све постоји тренутак и време, то време сада истиче. Србија треба да уради оно што је у интересу Србије и не сумњам у искреност њеног руководства, кад то руководство јасно изражава жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад", истиче Хил.

Навео је да је њихово партнерство са Европом изграђено на заједничким вредностима, које укључују посвећеност демократији, отвореним тржиштима и политичком и медијском плурализму.

"Европски пројекат је захтевао време и његов пуни потенцијал ће захтевати нашу сталну упоност и велику дозу стрпљења", казао је Хил.

Према његовим речима, придруживање Европској унији не нуди уточиште онима који траже задовољство одмах, јер је то дуготрајан процес.

Хил каже да је незадовољство део сваког процеса који дуго траје. "Али незадовољство не може бити основа деловања. Уместо тога, Србија треба да будно пази на сопствене интересе, на то да 'њен морални компас увек показује на Запад'", поручио је Хил.

Амерички амбасадор је нагласио да верује и не сумња да је Србија на много начина већ донела одлуку. "Али, баш као у пословном свету, још нису сви обавештени. Порука је јасна. Србија ће бити део Европе, да поменем још једну димензију овога – атлантских структура. То се већ дешава. То је само питање темпа и обима", закључио је Хил.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво