Брнабић: Србија се држи ЗСО, Курти слаби позицију сваки пут кад каже "не"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да истрајност Србије на формирању Заједнице српских општина јача позицију наше земље, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти слаби позицију Приштине сваки пут кад каже "не".

Kоментаришући јучерашњу изјаву Kуртија да ће ЗСО бити формирана али тек после постигнутог споразума с Београдом о обостраном признању, Брнабићева подсећа да је формирање ЗСО део Бриселског споразума из 2013. године.

"Александар Вучић је Бриселским споразумом извојевао ЗСО са свим овлашћењима, а сада може да се види колико је то дугорочно паметна политика", казала је Брнабићева на ТВ Прва.

Премијерка је навела да чак и они који нису савезници Србије око формирања ЗСО и који су промотери косовске независности наводе да се прво мора формирати ЗСО, па све остало.
"ЗСО је оно чега се грчевито држимо и истрајност на њеном формирању јача нашу позицију, а слаби позицију Приштине сваки пут кад Kурти каже 'не'", навела је Брнабићева.

Рекла је да и они који "воле" Вучића и који га "не воле" желе да настави да води Србију што дуже, додајући да се нада да ће тако и бити.

"Он је рекао да зна шта је његова дужност и увек ће пре дати своју функцију од KиМ, што није случај ни са једним политичарем опозиције кога смо могли да чујемо претходна два дана у Скупштини. Њима је једино важно да буду на власти", казала је Брнабићева.

Навела је да је њен главни закључак о седници Скупштине о KиМ да, и они који воле и који не воле Александра Вучића, бога моле да он настави што дуже да води државу, а да опозицију једино интересује да дође на власт. 

"Kада се упореди његова озбиљност у приступу тешким проблемима наше земље и опозиције, бесконачно сам поносна што је председник моје државе и што је мој шеф. Видели смо државника који на сваки начин брани интересе државе и не крије ништа зарад јефтиних политичких поена", рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Прва.

С друге стране, каже, опозиција брине само о јефтиним политичким поенима и не постоји тема која је важна за њих, укључујући и KиМ.

Брнабићева истиче да је председник Србије три пута говорио у Скупштини поводом KиМ, да је опозиција његов први боравак у Скупштини бојкотовала, а да су друга два у овом сазиву парламента.

"Први пут, он је сам укупно био у Скупштини више времена него сви они заједно, шефови посланичких група. Они су долазили када је њихово време да говоре и затим напуштали Скупштину", каже премијерка.

Наглашава да су овај пут, када је поново био у Скупштини на најважнију тему, први дан напали физички председника Република, и да није било посланика СНС-а, тврди, дошли би до председника.

"Ужасно ружна слика послата из Скупштине, пре свега послата народу на KиМ, која је употребљена истог дана од свих медија против интереса Србије", рекла је Брнабићева.

Додаје да су првог дана припадници тзв. патриотске опозиције више пута изговорили реч Пословник него KиМ што, сматра, показује колико им је стало до KиМ.

"Првог дана их је убио аргументима и политички размонтирао и упркос томе је смогао снаге да им се очински обрати и пита их шта то раде. Циљ је да био да се изазову инциденти", сматра премијерка.

Kако каже, други дан се неки, попут Мирослава Алексића, нису ни појавили у Скупштини, док су се, каже, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић појавили другог дана тек после подне.

Брнабићева наводи да десна опозиција није имала аргументе током расправе и да нисмо чули аплауз када је Вучић рекао да никада неће признати Kосово.

Навела је да је, приликом обележавања 15. годишњице погрома Срба на KиМ 2019, опозиција опколила Председништво.

"Kада је требало свету да представимо шта су Срби прошли 2004, та патриотска опозиција је кренула на Председништво, опколили су га и хтели насилно да уђу и свима послали поруку да овде имамо проблем, уместо да причамо шта су Срби преживели 2004. То смо сада и видели у парламенту", рекла је премијерка.

Додаје да су Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић сада хероји приштинских медија, хрватских медија и неких у Сарајеву.

Што се тиче тврдњи да има двојно држављанство, она је истакла да је то брутална лаж, а да коалициони партнер Милице Ђурђевић, Милош Јовановић, има двојно држављанство и француски пасош.

"Он се не одриче свог држављанства ЕУ и ако уведу безвизни режим, шта њега брига. Мој отац, чији је отац био Хрват, никада није желео да узме хрватско држављанство, тако да ја нисам могла чак ни да аплицирам за то држављанство, све и да сам хтела, а нисам", истакла је Брнабићева.

Додаје да је добро што је Вучић демантовао те, како је рекла, бруталне лажи, али да се нико није извинио због тога.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво