Читај ми!

САД и ЕУ позивају на конкретне кораке, може ли Србија до консензуса у преговорима о КиМ

Сједињене Америчке Државе и Европска унија поручују Београду и Приштини да се врате за преговарачки сто и да је за наставак дијалога француско-немачки предлог добра основа. Подсећају и Приштину на раније преузете обавезе, а најважнија је формирање Заједнице српских општина. Као медијатор у преговорима Београда и Приштине, Европска унија, сматрају историчари, носи највећу одговорност.

Атмосфера у парламенту не чуди специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава. Габријел Ескобар примећује да је питање КиМ веома емотивна ствар за Србију. И док став Америке остаје непромењен - коначно решење обухвата међусобно признање и чланство Косова у међународним институцијама, Ескобар истиче - прихватање европског плана био би корак ка нормализацији односа Београда и Приштине.

"САД су спремне да размотре сваку тачку француско-немачког предлога. Жељу да се преговара о његовим анексима сматрамо конструктивном. У међувремену, доста области које постоје у оквиру Бриселског споразума су неиспуњене. Једна од најважнијих је формирање ЗСО, законска обавеза Приштине", подсећа Ескобар.

У истом тону стиже и подсећање из Брисела - Приштина је преузела, као међународну обавезу, формирање Заједнице српских општина.

Портпарол Уније Петер Стано је без коментара на услове које је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поставио дан раније како би се формирала ЗСО.

"Неопходни су конкретни кораци како би се унапредио дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине. Могу само да поновим хитност коју Унија придаје унапређењу дијалога и примени постигнутих споразума, а формирање Асоцијације је један од њих. Став Брисела о формирању ЗСО остаје непромењен и више пута је поновљен у јавности", поручује Стано.

Порука је стигла из Кремља - Москва у потпуности схвата, како кажу, притисак Запада без преседана на српско руководство, и цену и напоре који су им потребни да тај притисак издрже.

Ко има највећу одговорност

Као медијатор у преговорима Београда и Приштине, Европска унија, сматрају историчари, носи највећу одговорност.

"Србија мора да преговора, нема прекида преговора, било би добро да постоји договор око неких основних ствари", каже историчар Предраг Марковић.

Новинар и дипломата Драган Бисенић не мисли да треба одустати од изградње заједничке платформе и консензуса.

"Постоје многи начини за то, будући да се ми тек налазимо на почетку једног политичког процеса који се односи на немачко-француски предлог. Сигурно ће се ситуација развијати и ово неће бити последња расправа", сматра Бисенић.

Група невладиних организација и појединаца тражи од председника Александра Вучића, Владе и Скупштине, да прихвате предлоге о неопходним корацима за нормализацију односа Београда и Приштине.

Оцењују да је најновији предлог добра прилика за заокрет Србије и изградњу политике помирења.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво