Дачић: САД поздрављају конструктиван став Вучића у дијалогу о Косову и Метохији

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Вашингтону, после Молитвеног доручка, да САД поздрављају конструктивни став председника Србије Александра Вучића у дијалогу о Косову и Метохији. Осудио је понашање појединих опозиционих странака током седнице Скупштине, истичући да би оне требало да буду опозиција владајућим структурама, а не државним интересима Србије.

Ивица Дачић је рекао да Вашингтон подржава ставове Беоргада, односно подржава дијалог, и улогу Београда у том дијалогу оцењује конструктивном и одговорном, за разлику од Куртија кога оцењују веома негативно.

"Значи у том погледу мислим да је то била веома јасна порука, и за нас је веома битно да ми дођемо до ситуације да нисмо тај фактор који ће бити нападан за опструкцију дијалога", рекао је Дачић.

Он је новинарима након Молитвеног доручка у Вашингтону рекао да је говор председника Србије Александра Вучића био одговоран, свеобухватан и да је дао одговоре на сва питања која занимају грађане и народне посланике.

Према његовим речима, амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Вучића уочи седнице Народне скупштине, јер сви знају да ће председник Србије Вучић бити изложен великим унутрашњим и спољашњим притисцима.

"Данашње сцене које су се могле видети унутар Скупштине наносе велику и дубоку штету Србији и њеним интересима, а то је да народ буде јединствен", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је главни догађај за њега током посете био разговор са саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом и специјалним америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Додао је да смо после дуго година дошли у ситуацију да нико сада Београд не означава као препреку у разговорима и преговорима, него да су критике усмерене пре свега ка Аљбину Куртију.

"Наше је уверење да Курти не жели ЗСО и да се он противи било каквом мировном договору. Стога је улога Србије веома значајна и то су најважнији резултати ове посете. Да видимо колико се променила позиција САД", рекао је Дачић.

Молитвени доручак одржава се сваког првог четвртка у фебруару, а учесницима скупа традиционално се обраћа председник САД.

Тај значајни догађај окупља око 3.500 званица, међу којима су чланови америчког Конгреса, политичари, војни лидери и гости из стотинак земаља.

Ове године специјални гост скупа био је јордански краљ Абдулах Други. 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво