Читај ми!

Миливојевић: Врхунац притиска који траје од НАТО агресије, приоритет су геополитичка питања

Француско-немачки план нуди решење које иде у правцу коначног признања независног Косова кроз приступ у УН, рекао је за РТС бивши дипломата Зоран Миливојевић. Наглашава да се мења преговарачки оквир и приоритет добијају геополитичка и геостратешка питања. Јединство је наша прва претпоставка за преговарачку платформу, закључио је Миливојевић.

Немачко-француски план више није само план, већ нови преговарачки оквир. Тешки дани и тешке одлуке су пред државом, истакао је у обраћању јавности председник Александар Вучић.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекаo је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је ово врхунац притиска који траје од НАТО агресије, и од прекомпоновања ситуације у региону која је додатно добила на значају и садржају ратом у Украјини.

"Овај регион са Србијом на челу и Србија пре свега постали су део геополитичке стратегије и циљева у вези с тим ратом. Позвао бих се на изјаву Ескобара, који говори да овај регион треба да припадне трансатлантској заједници и циљ је да су трансатлантске интеграције у првом плану", рекао је Миливојевић.

Према његовим речима, Србија је постала предмет реализације тих геостратешких циљева.

Говорећи о плану који је понуђен, Миливојевић каже да је сада коначно и јасно да наши приступни преговори и наш стратешки циљ у вези са приступањем ЕУ сада добијају потпуно други основ.

Геополитички и геостратешки интереси

Како каже, улазимо у геополитичке и геостратешке интересе и циљеве који су везани за ново прекомпоновање и односа снага и интереса великих на овим просторима.

План су прихватиле све државе чланице ЕУ, укључујући и оне које нису признале КиМ.

"Овај план је део консензуса западних земаља и западне трансатлантске заједнице у вези с ратом у Украјини и за прављење новог поретка када је реч о Европи, у том смислу однос према тим геостратешким и геополитичким интересима има приоритет и у односу на став појединих земаља око питања КиМ", рекао је он.

Друга ствар, како наводи Миливојевић, према оцени Брисела и Вашингтона, нуде се решења која могу да превазиђу и проблем пет земаља чланица ЕУ и четири земље чланице НАТО-а поводом КиМ.

"Дефинитивно се види да и они свој став према КиМ везују за наш став, јер ако бисмо ми прихватили решење из овог плана, онда би то њима дало простора да и свој став промене у корист тих решења, а у вези с нашим ставом", истакао је Миливојевић.

План постаје основа за даље преговоре 

План нуди решење које иду у правцу коначног признања независности Косова и потврде косовске државности кроз приступ УН, напомиње он.

"Овај план постаје основа за даље преговоре, укључујући и наше приступне преговоре, мења се преговарачки оквир, приоритет добијају геополитичка и геостратешка питања", додао је Миливојевић.

Према његовим речима, одлучност да се то реализује обухвата две ствари које говоре да је та одлучност на највишем нивоу.

Миливојевић каже да су Американци одлучили да се Бриселски споразум примени, да се формира ЗСО, амерички амбасадор заказао је за 31. јануар састанак са политичким странкама на КиМ ради разговора о ЗСО.

Прихваћено је, даље наводи, да је то претходно питање и у том смислу и став Србије да се то мора решити као претходно питање.

Друга ствар – долази до изражаја теза о роковима о којима се причало и на крају прошле године, и на почетку ове године – види се да се цела ствар везује за актуелне администрације и у Бриселу и у Вашингтону којима ове године истиче рок, објаснио је Миливојевић.

Те администрације су одлучне да тај посао заврше, каже Миливојевић.

(Не)прихватање плана 

Последице неприхватања плана: прекид европских интеграција, повлачење инвестиција и свеобухватне мере које ће нанети штету Србији.

Миливојевић каже да постоје отворена условљавања, али се мора доћи до неког договора, једино неки договор и неки аранжман везан за циљеве и једне и друге стране обезбеђује мир и стабилност на овим просторима, због тога се мора са Србијом и даље разговарати.

"Ово се може сматрати уводом у преговоре који добијају други карактер. У приоритет улазе геополитички циљеви, који добијају прворазредно место и постају услов наших приступних преговора са ЕУ, а ти преговори добијају други карактер", рекао је Миливојевић.

Ово је почетак преговора који за основ имају другу платформу и са другачијим циљевима него што је до сада било, напоменуо је Миливојевић.

Говорећи о прихватању или одбијању плана, Миливојевић каже да смо између те две крајности.

Неопходан компромис

"Ипак мора доћи до компромиса, једино компромис гарантује безбедност и стабилност. Лично морам да кажем: све осим формалног признања Косова као друге државе, предмет је за разговоре", каже он.

Миливојевић каже да је јединство кључна чињеница која нама обезбеђује заштиту државних и националних интереса, ово је државно питање – ово је питање државе Србије и њеног опстанка, и ту бисмо и морали да се понашамо као друге државе у историји.

"Јединство је наша прва претпоставка за преговарачку платформу која треба да нам обезбеди заштиту државних и националних интереса", закључио је Миливојевић.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво