Читај ми!

Протест у Штрпцу после напада на српску децу; Месец дана притвора осумњиченом за покушај убиства

У Штрпцу одржан протест Срба са Косова и Метохије, након што су у селу Готовуши рањени 11-годишњи дечак и младић стар 21 годину, а у Клокоту претучен 18-годишњи Стефан Томић док се враћао с божићне литургије. На скупу затражено да се осигура безбедност за српску децу на КиМ. Рањавање деце последње упозорење, каже председник Општине Штрпце Далибор Јевтић и поручује да ће српски народ опстати без обзира на све изазове.

Двојица српских дечака и један младић нападнути су током божићних празника на Косову и Метохији.

Стефан (11) и Милош (21) Стојановић рањени су у петак, када је на њих, како тврди Канцеларија за КиМ, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац. Они су у тренутку напада ишли поред пута и носили бадњак када је нападач на њих отворио рафалну паљбу.

Косовска полиција саопштила је да је ухапсила мушкарца осумњиченог за пуцњаву, коју је оквалификовала као "убиство у покушају", а тужилаштво је затражило једномесечни притвор.

Према последњим информацијама, Стефан и Милош су добро и опорављају се.

Још један напад забележен је на Божић, у селу Клокот код Гњилана, када је група Албанаца напала 18-годишњег Стефана Томића док се враћао са божићне литургије.

Лекарска помоћ указана му је у здравственој установи у Витини.

Како је Стефан рекао за РТС, неке од нападача је препознао. Каже и да Срби нису безбедни ни у селу у којем живе.

Српска листа је саопштила да се данашњи протест на платоу испред Дома културе у Штрпцу одржава поводом бруталног покушаја убиства српског дечака Стефана и српског младића Милоша, али и напада на Стефана Томића и континуиране антисрпске репресије режима Аљбина Куртија.

Иначе, после рањавања у Готовуши, Срби из Сиринићке жупе започели су протесте и блокаду пута Урошевац–Штрпце. После разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове, одлучили су да прекину протест.

Договорено је да полиција поново постави контролне пунктове на улазу у Општину Штрпце код села Драјковца и на излазу код Јажница.

Такође је договорен састанак градоначелника Штрпца Далибора Јевтића, представника села и полиције, на коме ће грађани изнети захтеве полицији који се односе на безбедност.

Напад на српске дечаке осудили су и Београд и Приштина.

Поруку подршке послао им је председник Србије Aлександар Вучић, а порука мира стигла је од патријарха српског Порфирија, који је написао на Инстаграму да су молитве и љубав Богомладенца Христа и сва наша људска брига и пажња овог Божића са децом из Штрпца.

Осуде су стигле и од шефице Унмика Каролине Зијаде, известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика, од Еулекса, ОЕБС-а, европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархељија, америчког амбасадора у Приштини, црногорског министра правде...

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво