Читај ми!

Вучић: Кфор одговорио да нема потребе да се врате српске безбедносне снаге на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Кфор у пажљиво састављеном одговору рекао да нема потребе за повратак српских безбедносних снага на територију КиМ и то позивајући се на Резолуцију 1244. Сви смо знали и очекивали овакав одговор Кфора, каже Вучић.

Александар Вучић је рекао да је Кфор у свом пажљиво састављеном писмену упућеном Влади Србије, који је и он добио, одговорио да сматра да нема потребе за повратком Војске Србије на територију КиМ, притом се позивајући на Резолуцију 1244.

"Али они се нису позвали на део Резолуције, пошто немају право да одбију тај захтев. Они су се позвали на нормативну норму да чувају ред и поредак. Направили су још једну грешку. Они су некада од послушничких власти у Београду тражили да Милошевића изруче на Видовдан, тако су и ово уручили на Бадње вече. Уочи Божића да добијемо негативан одговор, знамо да то није случајно", рекао је Вучић за Пинк.

Поредећи захтев да се Слбодaн Милошевић изручи трибуналу у Хагу на Видовдан, сматра да негативан одговор на захтев Владе Србије није случајно стигао на Бадње вече.

Истиче да се у писму наводи да Кфор "пажљиво мотри на то шта се збива на северу", иако je, наглашава, само два сата раније пуцано на дечаке српске националности.

Каже да није посао Кфора да брине о барикадама на северу, већ о свим Србима на Косову и Метохији.  

Вучић је рекао да је проверио, иако је био на Хиландару, и да му нико од званичника није послао поруку да је ужаснут нападом на децу, а да је добио 11 порука амбасадора због Раде Трајковић, када је два сата седела на административном прелазу.

"Пуцање на српске дечаке их није насекирало. То говори о свима њима, и о односу према српском народу. Ја нисам очекивао другачији одговор Кфора. И питање је да ли ићи на седницу Савета безбедности. У нашој земљи постоје две групе које врше притисак због КиМ. Једни су тобожње патриоте који само праве проблем својој земљи. Они ће тражити седницу СБ УН. Идемо сутра, океј, подржаће нас Руси. А шта ћемо онда. Они ће да изгласају да се не врате српска војска и полиција. Шта ћемо после те седнице, да оставимо Куртију да коментарише како је и СБ УН одбио то", истакао је Вучић. 

Председник је рекао да је овде реч о покушају убиства двојице дечака и истиче да очекује да се ускоро види са породицама Стојановић и Томић. 

"То је резултат атмосфере коју је Куртијев режим са неким споља правио. Нису они полудели из чиста мира. Све је ово плод атмосфере коју је створио Курти. Мене плаши да видим то и код нашег народа, да нисмо више у стању то сасвим рационално да посматрамо. Та слика на Бадњи дан је потресла Србију, изазвала сузе свих људи", истакао је председник.

Вучић је најавио разговоре са Дереком Шолеом и додао да је то веома важан човек, и да ће с њим водити важне разговоре.

"Он нема никога ко му наређује у Стејт департменту, можда само Џејк Саливен. Реч је о веома важном човеку", рекао је председник Србије.

О економији

Истакао је да је тежак период пред нама, али да морамо да својим радом подижемо брже Србију.

Према његовим речима, то није питање само плата и пензија, оне су резултат напретка економије.

"Имали смо важне и велике резултате, иако имамо обичај да кукамо. Али када погледате минималац који је био 15.000 динара, а сада је већи од 40.000 динара, ту нема лажи. Ми смо 2008. године имали 2.250.000 запослених, а до 2012. године је 400.000 људи добило отказ. Ми смо тек сада вратили, иако имамо мање људи, сада имамо враћено на 2.250.000 запослених. То показује да смо много тога успели да променимо и да напредујемо", рекао је председник.

Вучић додаје да се повећао и извоз, и да смо данас на историјском минимуму незапослености.

Напоменуо је да имамо проблема у руралним срединама, и зато замолио људе да раде што више.

"Да смо послушали људе да недеља буде слободан дан, ми не бисмо имали у Галерији рекорд од 129.000. Напредује стандард, дајте да гледамо да радимо још јаче. Срећан сам што смо ове руднике открили у сиромашним општинама Србије. Један је у Гаџином Хану, други ћу открити наредних дана. У једној изузетно сиромашној општини, процветаће цео крај. Много више злата него што имамо у Чукару Пекију. Ниво страних инвестиција је на апсолутном максимуму. Чак 14 одсто већи у односу на сјајну прошлу годину. Има доста азијских инвестиција. То је сјајно у години рата. Очекујемо да имамо 63 одсто ниво директних страних инвестиција", каже Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво